# CBSE Class 3 Mathematics – Worksheet /Model Questions

**CBSE Class 3 Mathematics is about some model questions that you can expect for half yearly examination. Here you can find out practice problems for class 3 Mathematics.**

**CBSE CLASS 3 MATHEMATICSModel Question Paper for Half Yearly Examination / Worksheets.Answer the following:**

- How much should be subtracted from 865 to get 786.
- Write the place value of 6 in 46783.
- Manu has a collection of 453 stamps and Sonu has a collection of 324 stamps. Find the total number of stamps they had?
- Round off 547 to the nearest ten.
- A book store sold 1234 books on Monday, 2300 books on Tuesday and 1564 books on Wednesday. Find the total number of books sold in three days?
- Divide 30 laddoos equally among 5 children?
- Find the sum of the greatest 3 digit number and smallest 4 digit number?
- If the cost of one pen is 7 rupees, find the cost of 10 such pens?
- The total weight of onions and potatoes bought by Arun is 10kg. If the weight of Onion is 6 kg 250g, find the weight of remaining potatoes?
- Subtract 239 from 500?

**ANSWERS:**

- To get 786, we need to subtract 79 from 865 because 865 – 786 = 79.

Also 865 – 79 = 786. - Place value of 6 in 46783 is 6000.
- Number of stamps Manu had = 453

Number of stamps Sonu had = 324

Total number of stamps they had = 453 + 324 = 777 stamps. - 547 rounds off to 550 (nearest ten)
- Number of books sold on Monday = 1234

Number of books sold on Tuesday = 2300

Number of books sold on Wednesday = 1564

Total number of books sold on these three days = 1234 + 2300 + 1564 = 5098 books. - If we divide 30 laddoos equally among 5 children, each child will get 6 laddoos.
- Greatest 3 digit number = 999

Smallest 4 digit number = 1000

Sum = 1000 + 999 = 1999 - Cost of one pen = 7 rupees

Cost of 10 such pens = 10 x 7 = 70 rupees - Total weight of onions and potatoes = 10 kg

Weight of onions = 6 kg 250 g

Weight of potatoes = 10 kg – 6 kg 250g = 3 kg 750g. - 500 – 239 = 261.