# CBSE Class 3 Mathematics Worksheets/ Model Questions (Solved)

**CBSE Class 3 Mathematics Worksheets is about some model questions that you can expect for yearly examination. Here you can find out practice problems for class 3 Mathematics.**

**CBSE Class 3 Mathematics Worksheets/ Model Questions (Solved)Choose the correct answer:**

- 5500g = ————– Kg

A. 5 ½

B. 5 ¼

C. 5 - Complete the pattern: 7, 14, 21, 28, —–

A. 33

B. 34

C. 35 - 34 x ——- = 34

A. 0

B. 1

C. 34 - How many 9 are there in 45?

A. 4

B. 5

C. 6 - Any number divided by 1 is ————

A. 0

B. 1

C. The number itself**Fill in the blanks:** - The place value of 7 in 5678 is —————-
- 3 + 7 is a ————- number
- 25, 50, 75, 100, ——-
- 500 paise = ———– rupees
- The number of months in a year is ————–
**Answer the following:** - Write all odd numbers between 50 and 60.
- Which unit, m or cm is used to measure the length of the following objects?

a) Saree

b) Eraser - Manu bought chocolates for Rs 72 and biscuits for Rs 25.50. He gave Rs. 100 to the shopkeeper. How much money did he get back?
- Rahul purchased 2 kg 500g apples and 3 kg 250g oranges. Find the total weight of fruits purchased by Rahul?
- The cost of 1 packet of chocolates is 75 rupees. Find the cost of 5 such packets?
**ANSWERS:** - 5 ½ kg
- 35
- 1
- 5
- The number itself
- 70
- Even
- 125
- 5
- 12
- Odd numbers are 51, 53, 55, 57, and 59
- a) Metre

b) Centimetre - Amount spent for chocolates = 72 rupees

Amount spent for biscuits = 25.50 rupees

Total amount spent = 72 + 25.50 = 97.50 rupees

Money given to the shopkeeper = 100 rupees

Money get back = 100 – 97.50 = 2.50 rupees - Weight of apples purchased = 2 kg 500g

Weight of oranges purchased = 3 kg 250 g

Total weight of fruits purchased = 2kg 500g + 3 kg 250g = 5 kg 750g - Cost of 1 packet of chocolates = Rs. 75

Cost of 5 such packets = 75 x 5 = 375 rupees