# How Heavy?How Light? – Class 4 /Maths.

Chapter 12 of NCERT/CBSE Class 4 Maths is about How Heavy? How Light?. Here in this lesson you can find out practice problems regarding weight.

**NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 4 MATHEMATICSHow Heavy? How Light? – Chapter 12.Answer the following:**

- The weight of the following things is given below.

A sack of wheat – 100 kg (5 items)

A sack of rice – 35 kg (3 items)

Water tank – 50 kg (1 item)

Almirah -70 kg (1 item)

A table – 10 kg (3 items)

A chair – 5 kg (4 items)

A mattress – 20 kg (2 items)

Bamboo ladder – 10 kg (1 item)

Pots and pans – 10 kg

a) Find out the total weight they had loaded on the cart?

b) Which things should be removed so that the weight of the load is not more than 700 kg? - Mannu and Jaiju put a pencil and a geometry box in the two pans of the balance. Which pan will go down? Why?
- Which pan of the balance will go down?

a) 25g & 40g or 35g & 40g

b) 75g & 75g or 35g & 140g

c) 55g, 245g & 700g or 254g & 600g

Is the weight of any of the pans equal to 1 kg?

How many grams are there in 1 kg? - Name 5 things that we usually buy

a) In grams

b) In kilograms - Which is heavier?

One kilogram cotton or one kilogram iron. - Write the weight of each thing he bought – in g or kg?

Items/Weight: Rice/5

Sugar /1

Mustard seeds / 10

Wheat / 3

Dal / 500

Tea / 250

Pepper/25 - Which is the heaviest? A real car, a bus, or a tractor.
- Which is the heaviest thing you have seen?
- Look at the postal rates given in the chart:

Postal items and postal rates in Rs.

Single post card: 0.50

Printed post card: 6.00

Inland letter: 2.50

Letter weighing

i) 20g or less: 5.00

ii) For every additional 20g: 2.00

Parcel weighing:

i) 50g or less: 5.00

ii) For every additional 50g: 3.00

a) How much will you have to pay for stamps on a letter weighing 50 grams?

b) Akash wants to send a parcel of the Math Magic Textbook to his friend Rani in Chennai. The book weighs 200g. See the chart to find the cost of posting the book? - Rahul needs stamps of rupees 25 for his parcel. He went to the post office. Only stamps of Rs 1, Rs 2, Rs 5 and Rs 10 were there at that time. Using those stamps in how many different ways can he make Rs 25? Can you show 5 different ways?

**ANSWERS:**

- a) Total weight

= 100 x 5 + 35 x 3 + 50 x 1+ 70 x 1+ 10 x 3 + 5 x 4 + 20 x 2 + 10 x 1+10

= 500 + 105 + 50 + 70 + 30 + 20 + 40 + 10 + 10

= 835 kg

b) Total weight = 835 kg

Required weight = 700 kg

Therefore we need to reduce 835 – 700 = 135 kg weight from the cart.

From the table we can see that the weight of 3 sacks of rice = 105 kg

The weight of 3 tables = 30 kg

Total weight of these two = 105 + 30 = 135 kg

Therefore, 3 sacks of rice and 3 tables can remove from the cart to make the weight equal to 700 kg. - The weight of a geometry box is more than a pencil. Hence the pan that has geometry box will go down.
- a) 25 + 40 = 65g

35 + 40 = 75 g

Since 75 are greater than 65, the pan with 35g & 40g will go down.

b) 75 + 75 = 150g

35+ 140 = 175 g

Since 175g is greater than 150g, the pan with 35g & 140g will go down.

c) 55 + 245 + 700 = 1000g

254 + 600 = 854g

Since 1000g is greater than 854g, the pan with 55g, 245g & 700g will go down.

The pan with weights 55g, 245g and 700g is equal to 1 kg.

1000 grams are there in 1 kg. - a) In grams – Pepper , Tea, Mustard seeds, Cardamom, Chilli powder.

b) In kilograms – Onion, Rice, Vegetables, Fruits, Wheat. - Both have the same weight 1 kg.
- Rice – 5kg

Sugar – 1 kg

Mustard seeds – 10kg

Wheat – 3 kg

Dal – 500g

Tea – 250g

Pepper – 25g - Among these the heaviest thing is a bus.
- Train (According to you)
- a) Letter weighing up to 20g = 5 rupees

For every additional 20g = 2 rupees

For additional 10g = 2 rupees

Total cost = 5 + 2 + 2 = 9 rupees.

b) Cost of parcel weighing 50g = 5 rupees

For every additional 50g = 3 rupees

For additional 150g = 3 x 3 =9

Total cost = 9 + 5 =14 rupees. - He can make 25 in the following different ways:

1 x 25, that is 25 stamps of 1 rupee.

2 x 12 + 1, that is 12 stamps of 2 rupees and 1 stamp of 1 rupee.

5 x 5, that is 5 stamps of 5 rupees.

10 x 2 + 5, that is 10 stamps of 2 rupees and 1 stamp of 5 rupees.

10 + 5 x 3, that is 1 stamp of 10 rupees and 3 stamps of 5 rupees.