# The Junk Seller – Class 4.

**CBSE CLASS 4 MATHEMATICSThe Junk Seller – Chapter 6 /Model Questions.Answer the following:**

- If a person who runs a tea stall earns Rs 30 in a day, how much will he earn

a) in 10 days?

b) in one month? - Hariya and Babu want to buy a handcart for Rs 300. Hariya took a loan of Rs 300 from a bank for six months.He paid back Rs 51 every month to the bank. Babu took a loan of Rs 300 from Chunnilal. After six months he will pay back Rs 360.Who has to pay back more – Hariya or Babu?
- Kiran has 9 rickshaws. He gave the rickshaws on rent, each for Rs 20 on a day. a) How much does Kiran earn from 9 rickshaws in a day? b) In a week how much does Kiran earn from one rickshaw?
- Do it mentally and write the answers:

2 x 6 = —–

20 x 6 = ——-

2 x 60 = ——

3 x 42 = ——

4 x 80 = ——

4 x 81 = ——-

9 x 25 = ——

31 x 9 = ——- - If 1 kg newspaper cost is Rs 5.

a) How much will Kiran pay for 31 kg?

b) How much will Kiran pay for 42 kg newspaper? - If the cost of 1 kg plastic is Rs 10, 1 kg waste paper is Rs 4 and 1 kg iron is

Rs 12. Find the cost of

a) 22 kg of plastic?

b) 23 kg of wastepaper?

c) 12 kg of iron? - Kiran bought 1 kg plastic for Rs 10, but sold 1 kg plastic for Rs 12.

a) How much money does she earn on selling 1 kg plastic?

b) If Kiran earns Rs 2 for 1 kg of plastic, how much money does she earn for 63 kg? - Kiran buys 1 kg iron for Rs 12, but sells it for Rs 14.How much does she earns when she sells 32 kg of iron?
- Deepu bought 1 kg newspaper for Rs 5, but sold it for Rs 6. How much money did he earn by selling 152 kg of newspaper?
- If the cost of 1 kg of brass is Rs 180. How much money will Dinu pay for 4 kg brass?

**ANSWERS:**

- a) Earning in one day = Rs 30

Earning in 10 days = 30 x 10 = 300 rupees.

b) We can take number of days in one month = 30

Earning in one month = 30 x 30 = 900 rupees. - Amount paid back by Hariya in every month = Rs 51

Money paid by Hariya for six months = 51 x 6 = Rs 306

Amount paid by Babu after 6 months = Rs 360

Hence Babu pays more money than Hariya. - a) Earning from one rickshaw = Rs 20

Earning from 9 rickshaws = 20 x 9 = 180 rupees.

b) Money earned from one rickshaw = Rs 20

We know that there are 7 days in a week.

Earnings in one week = 20 x 7 = 140 rupees. - 2 x 6 = 12

20 x 6 = 120

2 x 60 = 120

3 x 42 = 126

4 x 80 = 320

4 x 81 = 324

9 x 25 = 225

31 x 9 = 279 - a) Cost of 1 kg newspaper = Rs 5

Cost of 31 kg newspaper = 5 x 31 = Rs 155.

b) Cost of 42 kg newspaper = 5 x 42 = Rs 210. - a) Cost of 1 kg plastic = Rs 10

Cost of 22 kg plastic = 22 x 10 = 220 rupees.

b) Cost of 1 kg wastepaper = Rs 4

Cost of 23 kg of wastepaper = 23 x 4 = 92 rupees.

c) Cost of 1 kg iron = Rs 12

Cost of 12 kg of iron = 12 x 12 = 144 rupees. - a) Cost of 1 kg plastic = Rs 10

Selling price of plastic = Rs 12

Her earnings = 12 – 10 = 2 rupees.

b) Earning from 1 kg plastic = Rs 2

Earning for 63 kg of plastic = 63 x 2 = 126 rupees. - Earning by selling 1 kg of iron = 14 – 12 = 2 rupees

Earning by selling 32 kg of iron = 32 x 2 = 64 rupees. - Money earned by selling 1 kg newspaper = 6 – 5 = 1 rupees.

Money earned by selling 152 kg of newspaper = 152 x 1 = 152 rupees. - Cost of 1 kg of brass = Rs 180

Cost of 4 kg of brass = 180 x 4 = Rs 720.