# CBSE CLASS 5 MATHEMATICS WORKSHEETS/ Part 1

**CBSE Class 5 Mathematics Worksheets is about some model questions that you can expect for yearly examination. Here you can find out practice problems for class 5 Mathematics.**

**CBSE CLASS 5 MATHEMATICS WORKSHEETS /Part 1Choose the correct answer from the brackets:**

- 1 lakh = —— thousands

A. 10

B. 100

C. 1000 - ½ of a right angle is ————-

A. 45

B. 30

C. 60 - The LCM of 3 and 4 is ——–

A. 2

B. 6

C. 12 - ¼ of 1 rupee is ——- paise.

A. 25 paise

B. 50 paise

C. 75 paise - Which is a multiple of 4?

A. 1

B. 6

C. 8**Fill in the blanks:** - The number of right angles in the English alphabet H is ————
- ———— is the HCF of 3 and 5.
- 10 mm = ———– cm
- A cube has ——- vertices.
- The perimeter of a square with side 3 cm is ————
**Answer the following:** - A bus travels 120 km in 3 hours. Find the speed per hour?
- Manu borrowed Rs 7500 from a bank. He repays Rs 750 every month for a year. How much money does he repay at the end of a year?
- Perimeter of a square is 64 cm. Find the length of its side?
- Naresh has Rs 78.50. How much money does it require to make a sum of 100?
- A packet of chocolates costs Rs 135. Find the cost of 5 such packets?

**ANSWERS:**

- 100
- 45
- 12
- 25 paise
- 8
- 4
- 1
- 1 cm
- 8
- 12 cm
- Distance travelled in 3 hours = 120 km

Distance travelled in 1 hour = 120/3 = 40 km - Amount borrowed = Rs 7500

Amount paid in one month = Rs 750

Amount paid in one year = 750 x 12 = 9000 rupees - Perimeter = 64 cm

Length of each side = 64/4 = 16 cm - 100 – 78.50 = 21.50
- Cost of one packet of chocolates = Rs 135

Cost of 5 packet of chocolates = 135 x 5 = 675 rupees

Thank you!!1