# CBSE Class 5 Mathematics Worksheets / Part 3

**CBSE Class 5 Mathematics Worksheets is about some model questions that you can expect for yearly examination. Here you can find out practice problems for class 5 Mathematics.**

**CBSE CLASS 5 MATHEMATICS WORKSHEETS / Part 3.Choose the correct answer from the options given below:**

- The sum of the place values of 5 in 56759 is ————

A. 50000

B. 50050

C. 50500 - One third of a right angle is ———– degree

A. 30

B. 60

C. 90 - The HCF of 12 and 13 is —————-

A. 12

B. 13

C. 1 - Length of one side of a square is 7 cm. Then its perimeter is ————– cm

A. 28 cm

B. 14 cm

C. 49 cm - Half of half of 48 is ————-

A. 24

B. 12

C. 6**Answer the following:** - Write the greatest and smallest 5 digit number by using the digits 2, 0,9,6,5.
- Lalitha bought a makeup set for Rs 508.50 and a perfume for Rs 324.50. How much did she spend in all?
- The sum of 2 angles in a triangle is 125 degree. Find the measure of the third angle?
- Find the area and perimeter of a rectangle of length 12 cm and breadth 4 cm?
- The cost of 1 kg Rice is 37 rupees and 1 kg sugar is 32 rupees. Manu bought 7 kg Rice and 2 kg Sugar. How much amount Manu gave to the shopkeeper?

**ANSWERS:**

- 50050
- 30
- 1
- 28 cm
- 12
- Greatest number: 96520

Smallest number: 20569 - Cost of makeup set = 508.50

Cost of perfume = 324.50

Total amount spent = 508.50 + 324.50 = 833 rupees - Sum of 2 angles = 125 degree

Angle sum of a triangle = 180 degree

Measure of third angle = 180 – 125 = 55 degree - Given length = 12 cm and breadth = 4 cm

Area = l x b = 12 x 4 = 48 square cm

Perimeter = 2 (l + b) = 2 (12 + 4) = 2 x 16 = 32 cm - Cost of 1 kg rice = 37 rupees

Cost of 1 kg sugar = 32 rupees

Cost of 7 kg rice = 37 x 7 = 259 rupees

Cost of 2 kg sugar = 32 x 2 = 64 rupees

Total = 259 + 64 = 323 rupees