CBSE Class 5 Mathematics Worksheets / Part 6

CBSE Class 5 Mathematics Worksheets is about some model questions that you can expect for yearly examination. Here you can find out practice problems for class 5 Mathematics.

CBSE CLASS 5 MATHEMATICS WORKSHEETS / Part 6
Choose the correct answer from the options given below:

  1. 1 paise is written as ——— rupees.
    A. 0.1
    B. 0.01
    C. 0.001
  2. Which of the following is the smallest?
    A. 100cm
    B. 100 m
    C. 100 mm
  3. Which of the following rectangles have smallest area?
    A. Length = 10 cm, breadth = 5 cm
    B. Length = 8 cm, breadth = 7 cm
    C. Length = 9 cm, breadth = 6 cm
  4. Which of the following is a unit of area?
    A. cm
    B. square cm
    C. cubic cm
  5. Which of the following shapes will look the same after a quarter turn?
    A. Rectangle
    B. Circle
    C. Semicircle
    Fill in the blanks:
  6. ———- is the space occupied by an object.
  7. Length of the boundary is ————
  8. A Rubik‚Äôs cube has —- unit cubes.
  9. Fractions with same denominator is known as ———-
  10. A straight angle is equal to the sum of —– right angles.
    Answer the following:
  11. Write the common factors of 36 and 24. Which is the smallest among them?
  12. A box of books weighs 75 kg. Find the total weight of books in 125 such boxes?
  13. 576 books are to be arranged in 24 shelves. How many books will be there in each shelf?
  14. Find the estimated sum nearest to tens: 345 + 764
  15. Anu spent 12.50 rupees for a pen and 23.50 rupees for a notebook. How much money did she spend in all?

ANSWERS:

  1. 0.01
  2. 100 mm
  3. Length = 8 cm, breadth = 7 cm
  4. Square cm
  5. Circle
  6. Volume
  7. Perimeter
  8. 27
  9. like fraction
  10. 2
  11. Factor pairs of 36 are 1 x 36, 2 x 18, 3 x 12, 4 x 9 and 6 x 6
    Factor pairs of 24 are 1 x 24, 2 x 12, 3 x 8 and 4 x 6.
    Common factors are 1, 2, 3, 4, 6 and 12.
    Smallest common factor is 1.
  12. Weight of one box = 75 kg
    Weight of 125 such boxes = 75 x 125 = 9375 kg
  13. Number of books that can be arranged in each shelf = 576/24 = 24 books
  14. 345 rounds off to 350
    764 rounds off to 760
    Estimated sum = 350 + 760 = 1110
  15. Money spent for a pen = 12. 50 rupees
    Money spent for a notebook = 23.50 rupees
    Total money spent = 12.50 + 23.50 = 36 rupees.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *