# CBSE CLASS 5 MATHEMATICS/ Worksheets

CBSE Class 5 Mathematics is about some model questions for class 5 Mathematics. Here in this lesson you can find out practice problems for class 5 Maths.

CBSE CLASS 5 MATHEMATICS /WORKSHEETS

Answer the following:

- If a log boat travel about 5 km in one hour, how long will they take to go a distance of 20 km?
- The price of 9kg fresh fish is 1080 rupees. Find the cost of 1 kg fresh fish?
- Write the English alphabets where you can see right angles?
- Find the area of a rectangle whose length is 12 cm and breadth is 8 cm?
- The perimeter of a square carom board is 480 cm, find its area?
- There are 12 chocolates in Manu’s hand. He gave ¾ of the chocolates to his friends. How many chocolates are remaining with him?
- The cost of 1 kg carrot is 42 rupees. Find the cost of 2 ½ kg carrots?
- Write all the factors of 36.
- Write first five multiples of 6.
- An egg costs five and a half rupees. How much will one and a half dozen cost?

ANSWERS:

- Speed of log boat = 5 km/ hour

Time taken to cover a distance of 20 km = 4 hour - Price of 9 kg fresh fish = 1080 rupees

Cost of 1 kg fresh fish = 1080/9 = 120 rupees - E, F, H, L, T
- Given length = 12 cm and breadth = 8 cm

Area of a rectangle = l x b = 12 x 8 = 96 square cm - Perimeter of a square = 480 cm

Length of each side = 480/4 = 120 cm

Area = side x side = 120 x 120 = 14400 square cm - ¾ of 12 = 9 chocolates

Number of chocolates remaining with him = 12 – 9 = 3 chocolates - The cost of 1 kg carrot = 42 rupees

Cost of 2 kg carrot = 42 x 2 = 84 rupees

Cost of ½ kg carrot = ½ of 42 = 21 rupees

Cost of 2 ½ kg carrots = 84 + 21 = 105 rupees - Factor pairs of 36 are 1 x 36, 2 x 18, 3 x 12, 4 x 9, 6 x 6.

So the factors of 36 are 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12, 18 and 36. - Multiples of 6 are 6, 12, 18, 24, and 30
- Cost of an egg = 5.50 rupees

Cost of one dozen eggs = 12 x 5.50 = 66 rupees

Cost of half dozen eggs = 6 x 5.50 = 33 rupees

Cost of 2 ½ kg eggs = 66 + 33 = 99 rupees