Class 5 Maths | Parts And Wholes Expected Questions

CLASS 5 Mathematics | PARTS AND WHOLES – Practice problems

Fill in the blanks:

1. One third of 90 is ————–

2. One fourth of 2 rupees is ————–

3. 16 hours is ————- part of a day.

4. 15 minutes is ———– part of an hour.

Answer the following:

5. Manu divided a cake into 8 equal parts. He gave 2 pieces to his sister and 3 pieces to his friends. What is the fraction of the cake consumed by his sister and his friends?

6. There are 15 chocolates in Anu’s hand. He gave two-fifth of the chocolates to his friends. How many chocolates remaining?

7. Find
a) One fourth of 36.
b) Two third of 24.

8. If the cost of 1 kg apple is Rs 240, find the cost of 1 ¼ kg of apple?

9. Write 4 equivalent fractions of ¼?

10. How many minutes are there in 1/3 of an hour?

Answers:

1. 30

2. 50 paise

3. 2/3

4. ¼

5. Total number of parts = 8

Number of parts given to his sister and his friends = 2 + 3 = 5
Fraction of the cake consumed = 5/8

6. Total number of chocolates in Anu’s hand = 15

Number of chocolates given to his friends = 2/5 of 15
= 2/5 x 15 = 30 / 5 = 6 chocolates
Number of chocolates remaining = 15 – 6 = 9 chocolates

7. a) One fourth of 36 = ¼ x 36 = 36 / 4 = 9

b) Two third of 24 = 2/3 x24 = 48 / 3 = 16

8. Cost of 1 kg apple = Rs 240

Cost of ¼ kg apple = ¼ x 240 = 240/4 = 60 rupees.
Cost of 1 ¼ kg apple = 240 + 60 = 300 rupees

9. Equivalent fractions of ¼ are ¼, 2/8, 3/12, 4/16.

10. 1/3 of an hour = 1/3 x 60 minutes

= 60/3 = 20 minutes

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *