# Class 5 NCERT Mathematics | Chapter 14 Solutions

Chapter 14 of NCERT Class 5 mathematics is about finding the volume of objects. You will find practice problems and solutions here. You can find chapter wise solutions of class 5 NCERT mathematics here.

Important formula to remember: **Volume of a cuboid = length x breadth x height**

- The Volume of a box is its —————

Ans. Internal capacity

- A 2 rupee coin weighs 6 gm. If there is a sack with 2000 coins of 2 rupees then net weight is ———-

Ans. 2000 x 2 = 4000 g = 4 kg

- A water tank is 6 meter long, 2 meter wide and 4 meter deep. How many cubic meter of water can it hold?

Ans. Volume = length x breadth x height

Given length = 6 m

Breadth = 2m

Depth = 4m

Volume = 6 x 2 x 4 = 48 cubic meter

- Volume of a cube of side 1 cm is———–

Ans. 1

- Find the volume of a cuboid whose length, breadth and height are given by 4 cm, 2 cm and 3 cm respectively?

Ans. Volume of a cuboid = length x breadth x height

= 4 x 2 x 3 = 24

- A 2 rupee coin weighs 9 g. What is the weight of such
- 2000 coins?
- 750 coins?

Ans. The weight of one 2 rupee coin = 9 g

- The weight of 2000 coins = 2000 x 9 = 18000 g= 18 kg

The weight of 750 coins = 750 x 9 = 6750 g = 6.750 kg

- Volume of a cube of side 2 cm is ————– cubic cm

Ans. Volume = 2 x 2 x 2 = 8 cubic cm

- The length , breadth and height of the inside of a rectangular box are 50 cm, 40 cm and 30 cm.How many centimeter cubes can be fitted in that box?

Given length = 50 cm

Breadth = 40 cm

Height = 30 cm

Volume = length x breadth x height = 50 x 40 x 30 = 60000 cubic cm

- A water tank is 8 m long, 4m wide and 6m deep. How many cubic metre of water can it hold?

Ans. Volume = length x breadth x height = 8 x 4 x 6 = 192 cubic metre

- How many coins are there in a sack of 5 rupee coins, if one coin weighs 9 g , if it weighs;

A.18 kg

- 54 kg
- 4500 g
- 2 kg and 250g
- 1 kg and 125 g

Ans.

- 1 kg = 1000g

So 18 kg = 18000g

If one coin weighs 9g, then the sack weighing 18000 g has = 2000 coins.

- 54 kg = 54000 g

If one coin weighs 9g, then the sack weighing 54000 g has = 6000 coins

- If one coin weighs 9g, then the sack weighing 4500 g has = 500 coins
- 2 kg and 250 g = 2000 + 250= 2250 g

If one coin weighs 9g, then the sack weighing 2250 g has = 250 coins

- 1 kg and 125 g = 1000+ 125 = 1125 g

If one coin weighs 9g, then the sack weighing 1125 g has = 125 coins

- A 2 rupee coin weighs 6g. What is the weight of a sack with:
- 2200 coins?
- 3000 coins?

Ans.a. Weight of a 2 rupee coin = 6g

Weight of 2200 coins = 2200 x 6 = 13200 g = 13 kg 200 g

- Weight of 3000 coins = 3000 x 6 = 18000 g = 18 kg
- If a grown up elephant eats 136 kg of food in a day then it will eat around ————- kg in a month.

Guess about how much it will eat in a year.

Ans.

The amount of food eaten by a grown elephant in 1 day = 136 kg

The amount of food eaten by a grown elephant in 1 month = 136 x 30 = 4080 kg

The amount of food eaten by a grown elephant in a year = 4080 x 12 = 48960 kg

- Find the volume of the following:

Length = 20 cm

Breadth = 10 cm

Height = 6 cm

Ans . Volume = Length x breadth x height = 20 x 10 x 6 = 1200 cubic cm