# NCERT Class 5 Mathematics | Chapter 1 The Fish Tale Notes, Questions

Here you will find maths notes and practice problems. These lessons are designed for students of class 5 studying in CBSE schools. Practice problems for this chapter can be found here.

## Class 5 Mathematics Chapter 1 solutions | The Fish Tale

**Practice time**

1. If a log boat travels about 4 km in one hour, how long will it take to go a distance of 10 km?

Ans.

In one hour the boat travels 4km

In two hours the boat will travel 2×4=8km

In half an hour the boat will travel 4/2=2km

So in 2 and a half hour the boat will travel 10km

2. The motor boat travels at the speed of about 20km in one hour.

a) How far would the motor boat go in three and a half hours?

b) How much time will it take to go 85km?

Ans.

a) In one hour the boat travels 20km

In three hours the boat will go 3×20=60km

So in three and half hours, the boat will travel 60+10=70km.

b). In four hours, the boat will go 4 x 20 = 80 km.

In 15 minutes the boat will go 5 km.

So it will take 4 hour 15 minutes to travel 85 km.

3. The price of 8 kg kingfish is Rs.1200. At what price per kg did Fazilla sells the kingfish?

Ans.

The price of 8 kg kingfish = 1200

The price of 1 kg kingfish = 1200/8 = Rs 150

4. The price of 1 kg of Prawns is Rs. 150. Floramma has sold 10 kg Prawns today. How much money did she get for that?

Ans.

Price of 1 kg prawns = 150

Price of 10 kg prawns = 150 x 10 = Rs 1500

5. The price of 1 kg of sardines is Rs 40 and swordfish is

Rs 60. Gracy sold 6 kg swordfish. Mini earned as

much money as Gracy. How many kg of Sardines did

Mini sell?

Ans.

Price of 1 kg Swordfish = Rs 60

Price of 6 kg Swordfish = 6 x 60 = Rs 360

Money earned by Gracy = Rs 360

Price of 1 kg Sardines = Rs 40

Money earned by Mini and Gracy are equal.

So money earned by Mini = Rs 360

Amount of Sardines sold by Mini = 360/40 = 9 kg

6. Basheer has Rs 100. He spends one- fourth of the

money on Squid and another three-fourth on

Prawns. Price of 1 kg of Squid and Prawns are

respectively Rs 50 and 150.

a). How many kilograms of squid did he buy?

b). How many kilograms of Prawns did he buy?

Ans

a) One fourth of 100 = 100/4 =Rs 25

Price of 1 kg Squid = 50

For Rs 25, he will get ½ kg of Squid.

b).Three-fourth of 100 = Rs 75

Price of 1 kg prawn = 150

For Rs 75, he will get ½ kg of prawns.

7. Gracy took a loan of Rs.4000 to buy a net. She paid back Rs.345 every month for one year. How much money did she pay back to the Bank?

Ans.

Monthly installment paid by Gracy = Rs.345.

One year = 12 Months.

The amount paid back in one year =345 X 12=4140.

8. Jhansi and her sister took a loan of Rs 21000 to buy a log boat. They paid back a total of Rs: 23520 in one year. How much did they pay back every month?

Ans.

Amount paid in one year = Rs: 23520.

Amount paid in a month =23520/12= Rs 1960.

9. A car travels 105 km in 3 hours. Find the speed per hour.

Ans.

In 3 hours, a car travels= 105km.

In 1 hour, a car travels = 105/3=35km.

10. Manu borrowed Rs: 8000 from a bank. He repays Rs.725 every month for a year. How much money does he repay at the end of a year?

Ans.

The amount paid in every month=Rs.725.

The amount paid back at the end of year= 725 X 12= 8700.

11. Speed of a motor boat is 8 km / hr. How far can a motorboat go in five and half hours?

Ans:

Speed of a motorboat in one hour = 8Km

Speed of a motorboat in 5hour = 8×5 = 40Km

Speed of a motorboat in half hour= 4Km

Speed of a motorboat in 5 and half hours= 40+4=44Km

12. Gracy took a loan of Rs 20000 to buy a car. She paid back Rs 875 every month for two years. How did she pay back to the bank?

Ans:

Monthly installment= 875

Two year=24 months

The amount paid back to the bank= 875×24 = 21000.

13. Faseela took a loan of Rs 30000 for buying a laptop. They paid back a total of Rs 36000 in one year. How much did they pay back in every month?

Ans:

The amount paid back in one year = 36000

The amount paid back in one month = 36000/12 = 3000

14. When fresh fish is dried, it becomes 1/3 of its weight. If we want 5 Kg dried fish, how much kilograms of fresh fish is needed?

Ans:

The amount of fresh fish needed= 3×5=15Kg

15. A car covers a distance of 150 km in two hours. Find the speed of the car?

Ans:

Distance covered by the car in two hours= 150Km.

Distance covered in one hour= 150/2 =75Km.

16. Balu and his friend took a loan of Rs 54000 to buy a bike. How much did they pay back every month so that they paid back a total of Rs 60000 in one year?

Ans:

The amount paid back in one year =60000

The amount paid back in one month = 60000/12=5000.

17. Meena has a tuna which weighed 12Kg. She wishes to sell it as a whole at Rs 1080. What price per kilogram is selling tuna?

Ans:

Weight of 12Kg tuna =1080

Weight of one kg of tuna =1080/12=Rs 90

18. Meena sells mackerels at Rs 90 per Kg. Leena sells Prawns at Rs 250 per Kg. Beena sells sardines at 60 per Kg.

a) Meena sells 15Kg mackerels and beena sells 20Kg sardines. What is difference of their earnings?

b) Ravi has Rs 500 with him. If he buys 2 kg Sardines and 1 kg prawns, what amount will be remaining with him?

Ans:

Price of 1 kg mackerels = Rs 90

Price of 1 kg prawns = Rs 250

Price of 1 kg of sardines = Rs 60

a). Price of 15 kg mackerels = 90 x 15 = 1350

Price of 20 kg sardines = 60 x 20 = 1200

Difference of their earnings = 1350 – 1200 = 150

b). Price of 2 kg sardines = 60 x 2 = Rs 120

Price of 1 kg prawns = Rs 250

Total price for 2 kg sardines and 1 kg prawns

=120 + 250

= Rs 370

Money remaining with him = 500 – 370

= Rs 130

19. Cost of a shark is Rs 120 per kg.What is the cost of a shark weighs 4 and half kg?

Ans:

Cost of 1 kg shark = Rs 120

Cost of 4 kg shark = 120 x 4 = Rs 480

Cost of ½ kg shark = 120/2 = Rs 60

Total cost of a shark weighs 4 and half kg

= 480+60

= Rs 540

20. Speed of a motorboat is 10 km/ hr.How far can a motorboat go in four hours?

Ans:

Distance travelled in one hour = 10 Km

Distance travelled in four hours = 10 x 4 = 40 km

**FILL IN THE BLANKS**

1. 1 Crore = ——————– lakhs.

2. If 1 kg of prawns cost is Rs 250, the cost of half kg is —————

3. The number of zeros in one crore is —————

4. If the speed of the boat is 20 km / hour, then the boat goes —————- km in 5 hours.

5. The number of zeros in one lakh is ————–

**Answers**

1. Hundred

2. 125

3. 7

4. 100 km

5. 5

Good work

Its very helpful.. Expecting more👍

It’s remarkable designed for me to have a web site, which is good in support

of my experience. thanks admin

Thank you mam 👍

Hello. And Bye.

Hello. And Bye.