# CBSE Class 6 Mathematics Worksheets/ Part 2

**CBSE Class 6 Mathematics Worksheets is about some model questions that you can expect for annual/yearly examinations. Here you can find out practice problems for class 6 Mathematics.**

**CBSE CLASS 6 MATHEMATICS WORKSHEETS /Part 2For Annual/Yearly Examinations:Choose the correct answer from the options given below:**

- The side of a square with perimeter 40 m is ———–

A. 10m

B. 20 m

C. 5 m - The ratio of 50 paise to 5 rupee is ——-

A. 1: 10

B. 1: 100

C. 1: 50 - 5 is multiplied by x, then the result is added to 12. Write the algebraic expressions.

A. 5x + 12

B. 5x – 12

C. 5 + x + 12 - 15mm = ——— cm

A. 1.5

B. 0.15

C. 0.015 - The simplest form of the ratio 3:18 is ———-

A. 1: 6

B. 3: 6

C. 3: 9**Fill in the blanks:** - The decimal form of the fraction 7 ½ is ———-
- The ratio equivalent to 2:3 is —————-
- The simplest form of 25: 35 is —————
- Two sides of a triangle are given by 5 cm and 7 cm. Its perimeter is 20 cm. The length of third side is ————–
- 10 – 5.5 =—————–
**Answer the following:** - Find the cost of fencing a rectangular garden of length 25m and breadth 15 m at the rate of 25 rupees per square metre.
- Anu purchased 3 kg 50g apple, 2 kg 250 g oranges. Find the total weight of things that he purchased in kg.
- Cost of 5 kg rice is 150 rupees. What will be the cost of 8 kg of rice?
- Out of 50 children in a class, 26 are boys and the remaining are girls. Find the ratio of the number of boys to number of girls.
- Write the number name and expanded form of 25. 876.

**ANSWERS:**

- 10m
- 1:10
- 5x + 12
- 1.5 cm
- 1: 6
- 7.5
- 4:6
- 5:7
- 8 cm
- 4.5
- Given length = 25m and breadth = 15m

Perimeter = 2(l + b) = 2(25 + 15) = 2 x 40 = 80 m

Cost of fencing = 80 x 25 = 2000 rupees - 3 kg 50g = 3.050 kg

2 kg 250g = 2. 250 kg

Total weight = 3.050 + 2.250 = 5.300 kg - Cost of 5 kg rice = 150 rupees

Cost of 1 kg rice = 150 / 5 = 30 rupees

Cost of 8 kg rice = 30 x 8 = 240 rupees - Number of boys = 26

Number of girls = 24

Ratio of number of boys to girls = 26:24 = 13:12 - Number name: Twenty five point eight seven six

Expansion: 2 x 10 + 5 x 1 + 8 x (1/10) + 7 x (1/100) + 6 x (1/1000)