# Decimals- Chapter 8/ Exercise 8.6/ Class 6 Maths/NCERT Solutions.

**Chapter 8 of CBSE/NCERT Class 6 Mathematics is about Decimals Exercise 8.6. Here in this lesson you can find out text book solutions for this chapter.**

**NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 6 MATHEMATICSDecimals- Chapter 8/ Exercise 8.6/ Class 6 Maths.**

**Subtraction of DecimalsEXERCISE 8.6**

**Subtract:**

a)Rs 18.25 from Rs 20.75

b) 202.54 m from 250 m

c) Rs5.36 from Rs 8.40

d) 2.051 km from 5.206 km

e) 0.314 kg from 2.107 kg

Answer:

a) 20.75 – 18.25 =2.50 rupees

b) 250 – 202.54 = 47.46 m

c) 8.40 – 5.36 = 3.04 rupees

d) 5.206 – 2.051 = 3.155 km

e) 2.107 – 0.314 = 1.793 kg**Find the value of:**

a) 9.756 – 6.28

b) 21.05 – 15.27

c) 18.5 – 6.79

d) 11.6 – 9.847

Answer:

a) 3.476

b) 5.78

c) 11.71

d) 1.753**Raju bought a book for 35.65 rupees. He gave 50 rupees to the shopkeeper .How much money did he get back from the shopkeeper?**

Answer:

The price of a book = 35.65 rupees

Total amount given to the shopkeeper = 50 rupees

The amount he got back = 50 – 35.65 = 14.35 rupees.**Rani had Rs.18.50.She bought one ice-cream for Rs 11.75.How much money does she have now?**

Answer:

Total amount of money Rani had = 18.50

The price of one ice-cream = 11.75

Money left with her = 18.50 – 11.75 = Rs.6.75**Tina had 20 m 5 cm long cloth. She cuts 4 m 50 cm length of cloth from this for making a curtain. How much cloth is left with her?**

Answer:

Total length of cloth = 20 m 5 cm = 20.05 m

Length of cloth used for making a curtain = 4 m 50 cm = 4.50 m

Length of cloth left with her = 20.05 – 4.50 = 15.55 m**Namita travels 20 km 50 m every day. Out of this she travels 10 km 200m by bus and the rest by auto. How much distance does she travel by auto?**

Answer:

Total distance travelled = 20 km 50 m = 20.050 km

Distance travelled by bus = 10 km 200 m = 10.200 km

Distance travelled by auto = 20.050 – 10.200 = 9.850 km**Aakash bought vegetables weighing 10 kg. Out of this, 3 kg 500 g is onions, 2 kg 75 g is tomatoes and the rest is potatoes. What is the weight of the potatoes?**

Answer:

Total weight of vegetables = 10 kg

Weight of onions = 3 kg 500 g = 3.500 kg

Weight of tomatoes = 2 kg 75 g = 2.075 kg

Total weight of onions and tomatoes = 3.500 + 2.075 = 5.575 kg

Weight of potatoes = 10 – 5.575 = 4.425 kg

=======================================================