# Class 7 Maths Fractions And Decimals Important Questions

IMPORTANT QUESTIONS FOR CBSE EXAMINATION | CLASS 7 MATHEMATICS

FRACTIONS AND DECIMALS – Chapter 2

Answer the following (2 mark)

1. Find

a) ½ of 24

b) ½ of 46

2. Find

a) 2/3 of 18

b) 2/3 of 27

3. Write three rational numbers between -4/5 and -2/3.

4. Find 9/2 x -5/3.

5. Find five equivalent fractions of 2/3.

6. Express as rupees using decimals:

a) 5 paise

ii) 235 paise

7. How much less is 25 km than 48.5 km?

8. Rani bought 3 kg 500 g apples and 5 kg 750g grapes. Raju bought 5 kg 450g mangoes and 6 kg 450g oranges. Who bought more fruits?

9. The side of an equilateral triangle is 5.5 cm. Find its perimeter.

10. Find:

a) 12.3 x 10

b) 3.45 x 100

11. The sum of two numbers is 100. If one number if 48.75, find the other number?

12. Write the reciprocal of each of the following fractions:

a) 3/5

b) 1/8

13. Which is greater?

a) 2.50 or 2.05

b) 0.7 or 0.77

14. Vijay walked 4.96 km on Monday and 3.86 km on Tuesday and some distance on Wednesday. If he travelled 10km on these three days, how much distance did he walked on Wednesday?

15. The length of a rectangle is 5.8 cm and its breadth is 3.5 cm. What is the area of the rectangle?

ANSWERS:

1. a) ½ of 24 = ½ x 24 = 12

b) ½ of 46 = ½ x 46 = 23

2. a) 2/3 of 18 = 2/3 x 18 = 36/3 = 12

b) 2/3 of 27 = 2/3 x 27 = 54/3 = 18

3. -4/5 = -4/5 x 3/3 = -12/15

-12/15 x 2/2 = -24/30

-2/3 = -2/3 x 5/5 = -10/15

-10/15 x 2/2 = -20/30.

Three rational numbers between -4/5 and -2/3 are -23/30, -22/30, and -21/30.

4. 9/2 x -5/3 = -45/6 = -15/2.

5. Equivalent fractions of 2/3 are 2/3, 4/6, 6/9, 8/12, 10/15.

6.a) 5 paise = 0.05 rupees

b) 235 paise = 2.35 rupees

7. 48.5 – 25 = 23.5 km

8. Weight of fruits bought by Rani = 3.500 + 5.750 = 9.250 kg

Weight of fruits bought by Raju = 5.450 + 6.450 = 11.900 kg

Therefore, Raju bought more fruits.

9. Perimeter = 3 x side = 3 x 5.5 = 16.5 cm

10. a) 12.3 x 10 = 123

b) 3.45 x 100 = 345

11. Sum of two numbers = 100

One number = 48.75

Other number = 100 – 48.75 = 51.25

12. a) 5/3

b) 8

13. a) 2.50 > 2.05

b) 0.77 >0.7

14. Distance walked on Monday = 4.96 km

Distance walked on Tuesday = 3.86 km

Total distance walked on Monday and Tuesday = 4.96 + 3.86 = 8.82 km

Distance walked on Wednesday = 10 – 8.82 = 1.18 km

15. l = 5.8 cm

B = 3.5 cm

Area = l x b = 5.8 x 3.5 = 20.3 square cm.

What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at this web

page, and post is actually fruitful designed for me,

keep up posting such articles or reviews.