# Fractions and Decimals – Class 7

**Chapter 2 of NCERT/CBSE Class 7 Maths is about Fractions and Decimals. Here in this lesson you can find practice problems for this chapter.**

**MODEL QUESTIONS FOR CBSE CLASS 7 MATHEMATICSFractions and Decimals – Chapter 2.Choose the correct answer from the options given below:**

- Which of the following is a proper fraction?

A. 1/3

B. 7/2

C. 5/5 - Which of the following is an improper fraction?

A. 1/3

B. 7/2

C. 5/5 - Write the equivalent fraction of 3/5?

A. 6/10

B. 3/10

C. 6/5 - Which of the following is the greatest?

A. 1/5

B. 3/7

C. 7/10 - What is ½ of 16?

A. 8

B. 4

C. 2**Fill in the blanks:** - The reciprocal of ¼ is ———
- 250 paise = ———- rupees
- The place value of 3 in 42.37 is ———–
- 0.07 x 100 = ———–
- 0.2 x 0.3 = ——————
**Answer the following:** - In a class of 30 students 1/5 of the total number of students like to study Maths, 2/5 of the students like to study Science and the remaining students like to study English.

a) How many students like to study Maths?

b) How many students like to study Science?

c) How many students like to study English? - Arun bought 3kg 500g onions and 5kg 250g potatoes. Amal bought 4kg 250g carrot and 3kg 500g tomatoes. Who bought more vegetables?
- The side of an equilateral triangle is 4.5 cm. Find its perimeter?
- The length of a rectangle is 5.5 cm and its breadth is 2 cm. What is the area of the rectangle?
- Meera purchased 2 ½ kg oranges and 4 ¼ kg apples. What is the total weight of fruits purchased by her?

**ANSWERS:**

- 1/3
- 7/2
- 6/10
- 7/10
- 8
- 4
- 2 rupees 50 paise
- Tenths
- 7
- 0.06
- Total number of students = 30

a) Number of students like to study Maths = 1/5 of 30 = 6 students

b) Number of students like to study Science = 2/5 of 30 = 12 students

c) Number of students like to study English = Remaining students

= 30 – 18 = 12 students. - Weight of vegetables bought by Arun = 3kg 500g + 5 kg 250g = 8kg 750g

Weight of vegetables bought by Amal = 4kg250g + 3kg 500g = 7kg 750g

Therefore, Arun bought more vegetables. - Side of an equilateral triangle = 4.5 cm

Perimeter = 4.5 x 3 = 13.5 cm - Length = 5.5 cm

Breadth = 2 cm

Area = length x breadth = 5.5 x 2 = 11 sq cm - Total weight of fruits purchased by Meera = 2 ½ + 4 ¼ = 6 ¾ kg.