Comparing Quantities – Class 8/Maths

Chapter 8 of CBSE/NCERT Class 8 Mathematics is about comparing quantities. Here in this lesson you can find out practice problems for this lesson.

CBSE CLASS 8 MATHEMATICS
Comparing Quantities – Chapter 8/ Worksheets
Fill in the blanks:

  1. The ratio of 50 paise to Rs 2 is —————
  2. ————- is a reduction given on the Marked Price of the article.
  3. An item marked at Rs 340 is sold for Rs 324. What is the discount?
  4. ————– is the amount which we pay when we buy items.
  5. ————— is the extra money paid by institutions like banks or post offices on money deposited with them.
    Answer the following:
  6. The price of a TV was Rs 24000 last year. It has increased by 15% this year. What is the price now?
  7. Covert ratio to per cent; 2:3:5.
  8. 36% of 25 students are interested to play Football. How many students are interested to play Football?
  9. The cost of a frock at a shop was Rs 450. The sales tax charged was 5%. Find the bill amount?
  10. A skirt bought for Rs 250 and sold at Rs 150. Find the loss per cent?

ANSWERS:

  1. 1:4
  2. Discount
  3. 16
  4. Sales tax
  5. Interest
  6. First find out the 15% of 24000 = 15 x 24000/100 = 3600
    New price = Old price + Increase = 24000 + 3600 = 27600
  7. Sum of the parts = 2 + 3 + 5 = 10
    2/10 x 100% = 20%
    3/10 x 100% = 30%
    5/10 x 100% = 50%
  8. Here we can find out 36% of 25 = 36 x 25/100 = 9 students
  9. Original price (CP) = Rs 450
    Sales tax in rupees = 5% of its CP = 5 x 450/100 = 22.5
    Bill amount = CP + Sales tax = 450 + 22.5 = 472.5
  10. Here CP = 250, SP = 150
    Since CP> SP, then there is a loss = 250 -150 = 100 rupees
    Loss per cent = Loss x 100/CP = 100 x 100/250 = 40%.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *