# Maths GK Questions With Answers for Competitive Exams -Part 1

** Maths questions with answers is about Maths questions usually asking for competitive exams. Here you can find out sample questions for competitive exams.**

**Maths GK Questions with Answers – Part 1.**

- If 250x = 2500, then find the value of x?
- Find the odd one out: 31, 41, 51, 61, 71.
- Out of 32 students, 8 are absent. What per cent of the students are absent?
- We have a basket full of apples, oranges and mangoes. If 50% are apples, 30% are oranges, and then what per cent are mangoes?
- Find the least number which when divided by 6, 9 and 18 leave remainder 5 in each case?
- Find the median of the following numbers: 76, 45, 32, 98, 76, 21, 90.
- Solve: 14 + 4 x 2 – 8 +6.
- If Rs 600 is divided between Manu and Sanu in the ratio 1:2, then what is the amount given to Manu?
- If the cost of 12 notebooks is Rs 312, then what will be the cost of 4 notebooks?
- Mohan’s father’s age is 5 years more than three times Mohan’s age. Mohan’s father is 44 years old. Find Mohan’s age?

**ANSWERS:**

- 10

[Explanation: 250x = 2500

x = 2500/250 = 10.] - 51, all other numbers are prime numbers.
- 25%

[Explanation: Per cent of students who are absent = 8 x 100/32 = 25%] - 20%

[Explanation: Per cent of mangoes = 100 – (50 + 30) = 100 – 80 = 20%] - 23

[Explanation: Here we need to find the LCM of 6, 9 and 18.

LCM of 6,9,18 is 18. So add 5 to 18, we will get 23.

Therefore, the least number which leaves a remainder 5 in each case is 23.} - 76

[Explanation: Arrange the given numbers in ascending order.

21, 32, 45, 76, 76, 90, 98.

Middle number is the median, so median = 76] - 20

[Explanation: 14 + 4 x 2 – 8 + 6 = 14 + 8 – 8 + 6 = 28 – 8 = 20.] - 200

[Explanation: Amount given to Manu = 600 x 1/3 = Rs 200] - 104

[Explanation: Cost of 12 notebooks = Rs 312

Cost of 1 notebook = 312/12 = 26

Cost of 4 notebooks = 26 x 4 = Rs 104.] - 13 years

[Explanation: Let Mohan’s age be x.

Mohan’s father’s age = 5 + 3x = 44 (given)

3x = 44 – 5 = 39

x = 39/3 = 13]