# Simple Arithmetic/ Ratio & Proportion/ Maths/ Solved Model Questions

**Simple Arithmetic /Ratio & Proportion is about some model questions that you can expect for competitive examinations. Here you can find out practice problems from the topic Ratio & Proportion**

**SIMPLE ARITHMETIC / RATIO & PROPORTION/ MATHS/Solved Model Questions for Competitive Examination.Choose the correct answer from the options given below:**

- If A: B = 2:3, B: C = 4:5 Find A: C?

A. 8: 15

B. 15: 8

C. 2: 5 - If A: B = 3: 4, B: C = 5: 7, C: D = 2: 3, find A: D?

A. 14: 5

B. 5: 14

C. 5: 7 - Sum of three numbers is 360. If it is in the ratio 2: 3: 4, find the greatest number?

A. 80

B. 160

C. 240 - Divide 60 rupees between Niya and Miya in the ratio 2: 3. How much amount Niya will get?

A. 24

B. 36

C. 48 - If b is two third of a, find a: b?

A. 2: 3

B. 3: 2

C. 3: 4 - If the ratio between boys and girls in a school are 2: 3. If the total number of students is 2100, find the number of girls?

A. 840

B. 1020

C. 1260 - If the ratio between boys and girls in a class are in the ratio 1: 2. If there are 25 boys, find the number of girls?

A. 20

B. 25

C. 30 - Equivalent ratio of 3: 4 is ————

A. 6: 12

B. 9: 12

C. 6: 9 - Present age of father is 36 years and his son is 6 years. Find the ratio of their ages in simplest form?

A. 1: 6

B. 6: 1

C. 3: 6 - Ramu sells 3 kg of grapes for 270 rupees and Raju sells 5 kg of grapes for 450 rupees. Whose grapes are more expensive?

A. Ramu

B. Raju

C. Both are same

**ANSWERS:**

- 8: 15
- 5: 14
- 160
- 24 RUPEES
- 3: 2
- 1260
- 50
- 9: 12
- 6: 1
- Both are equal

**Explanation:**

- A: C = A/C = A/B x B/C = 2/3 x 4/5 = 8/15 = 8: 15
- A: D = A/B x B/C x C/D = ¾ x 5/7 x 2/3 = 5/ 14 = 5: 14
- Given ratio is 2: 3: 4

Sum of the parts = 2 + 3 + 4 = 9

So the 3 numbers are 360 x 2/9 = 40 x 2 = 80

360 x 3/9 = 40 x 3 = 120

360 x 4/9 = 40 x 4 = 160

So the greatest number is 160 - Given ratio is 2: 3

Sum of the parts = 2 + 3 = 5

Niya’s share = 60 x 2/5 = 120/5 = 24 rupees

Miya’s Share = 60 x 3/5 = 180/5 = 36 rupees

Therefore Niya will get 24 rupees - Given b = 2a/3

3b = 2a

3/2 = a/b

So a: b = 3: 2 - Given ratio is 2:3

Total number of students = 2100

Number of girls = 2100 x 3/5 = 1260 - Let the number of girls be x

Given 1: 2 = 25: x

½ = 25/x

x = 50 - Multiply both 3 and 4 by 3, so you will get an equivalent ratio as 9: 12
- Ratio of the age of father and his son is 36: 6 = 6: 1
- Cost of 3 kg of grapes = 270

Cost of 1 kg grapes = 270/3 = 90 rupees

Cost of 5 kg of grapes = 450

Cost of 1 kg grapes = 450/5 = 90 rupees

Therefore, both are same.