# Ratio and Proportion/CBSE Class 6 Mathematics/Extra Questions for Practice

**Ratio and Proportion /CBSE Class 6 Mathematics is about the Model Questions that you can expect for Yearly Examination. Here you can find out practice problems for CBSE Class 6 Mathematics.**

## Ratio and Proportion – CBSE Class 6 Mathematics/Extra Questions for Practice/Model Questions

**Isha’s weight is 25 kg and her father’s weight is 75 kg. Find the ratio of Isha’s weight to her father’s weight?**

Answer:

Isha’s weight = 25 kg

Father’s weight = 75 kg

Required ratio is 25:75 = 25/75 = 1/3 = 1:3**Cost of a pen is Rs 10 and cost of a pencil is Rs 2.Find the ratio of cost of a pencil to cost of a pen?**

Answer:

Required ratio is 2:10 = 2/10 = 1/5 = 1:5**In a class, there are 20 boys and 40 girls. What is the ratio of**

a) Number of girls to total number of students

b) Number of boys to the total number of students

Answer:

Number of boys = 20

Number of girls = 40

Total number of students = 60

a) Required ratio is 40:60 = 40/60 = 2/3 = 2:3

b) Required ratio is 20:60 = 20/60 = 1/3 = 1:3**Saurabh takes 15 minutes to reach school from his house and Sachin takes one hour to reach school from his house. Find the ratio of the time taken by Saurabh to the time taken by Sachin?**

Answer:

1 hour = 60 minutes

Required ratio is 15:60 = 15/60 = ¼ = 1:4**Cost of a toffee is 50 paise and cost of a chocolate is Rs 10. Find the ratio of the cost of a toffee to the cost of a chocolate?**

Answer:

1 rupee = 100 paise

10 rupee = 1000 paise

Required ratio is 50:1000 = 50/1000 = 1/20 = 1:20**In a school, there were 73 holidays in one year. What is the ratio of the number of holidays to the number of days in one year?**

Answer:

Number of days in one year = 365

Required ratio is 73:365 = 73/365 = 1/5 = 1:5**Length of a pencil is 18cm and its diameter is 8mm.What is the ratio of the diameter of the pencil to that of its length?**

Answer:

1cm = 10mm

18cm = 180mm

Required ratio is 8:180 = 8/180 = 2/45 = 2:45**There are 24 girls and 16 boys going for a picnic. Find the ratio of number of girls to the number of boys?**

Answer:

Number of girls = 24

Number of boys = 16

Required ratio is 24:16 = 24/16 = 3/2 = 3:2**Find the ratio of 50cm to 1.5m?**

Answer:

1m = 100cm

1.5m = 150cm

Required ratio is 50:150 = 50/150 = 1/3 =1:3**Give two equivalent ratios of 3:4?**

Answer:

3:4 = ¾ x 2/2 = 6/8 = 6:8

3:4 = ¾ x 3/3 = 9/12 = 9:12**Check whether the given ratios are in proportion or not?**

a) 1:5 and 3:15

b) 2:9 and 18:81

c) 15:45 and 5:25

d) 4:12 and 9:27

e) 10:15 and 4:6

Answer:

a) 3:15 = 3/15 = 1/5 = 1:5

The given ratio is in proportion.

b) 18:81 = 18/81 = 2/9 = 2:9

The given ratio is in proportion

c) 15:45 = 15/45 = 1/3 = 1:3

5:25 = 5/25 = 1/5 = 1:5

The given ratio is not in proportion

d) 4:12 = 4/12 = 1/3 = 1:3

9:27 = 9/27 = 1/3 = 1:3

The given ratio is in proportion

e) 10:15 = 10/15 = 2/3 = 2:3

4:6 = 4/6 = 2/3 = 2:3

The given ratio is in proportion**Do the ratios 15cm to 2m and 10 second to 3 minutes form a proportion?**

Answer:

1m = 100cm

2m = 200cm

15:200 = 15/200 = 3/40 = 3:40

1 minute = 60 seconds

3 minute = 3 x 60 = 180 seconds

10:180 = 10/180 = 1/18 = 1:18

Since it is not equal, the given rations do not form a proportion.**Divide 500 rupees in the ratio 2:3 between Ravi and Rani?**

Answer:

Sum of the parts = 2 + 3 = 5

Ravi will get 2/5 x 500 = 200 rupees

Rani will get 3/5 x 500 = 300 rupees**Weight of 32 books is 96kg. What is the weight of 5 such books?**

Answer:

Weight of 32 books = 96 kg

Weight of 1 book = 96/32 = 3kg

Weight of 5 books = 3 x 5 = 15kg**Find x if 20:25:: x:15**

Answer:

20/25 = x/15 , x = 12