# MATHS GK GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS

MATHS GK/ GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS

1. Find the value of 0.3 + 0.33+0.333+0.3333.
A. 1.2963
B. 1.9263
C. 1.6236

2. If A = 2, C=6, E= 10, then the number 481214 represents ————–
A. DGFB
B.DFBG
C. BDFG

3. Find the value of 12 +5 x 4 -9.
A. 21
B. 22
C. 23

4. Find the odd one out:
A. AC
B. KN
C. SU

5. If A: B = 2:3, B: C = 5:7 then A: C = —————
A. 10:15
B. 15:21
C. 10:21

6. Find the odd one out?
A. 19
B. 24
C. 39

7. The mean (average) of 24 students in a class is 10 years. If we add the age of the teacher the mean is increased by one. Then what will be the age of the teacher?
A. 35 years
B. 33 years
C. 31 years

8. What comes next?
0.5, 2.5, 12.5, ————-
A. 22.5
B. 42.5
C. 62.5

9. The sum of the ages of Manu and Sonu is 49 and the differences of their ages are 11.Then what will be the ages of Manu and Sonu?
A. 19, 30
B. 20, 29
C. 9, 40

10. Find the odd one out?
A. 144
B. 729
C. 1331

11. If 16 x 16 = 44, 9 x 9 = 33 and 25 x 25 = 55 then 64 x 64 = ————–
A. 66
B. 77
C. 88

12. What comes next?
ZA, YB, XC, ————-
A. DW
B. WD
C. YD

13. If the average ages of 10 students are 30, what will be the sum of their ages?
A. 290
B. 300
C. 310

14. The length of a rectangle is 3 more than its breadth. The perimeter of the rectangle is 26 cm; the length of the rectangle is —————-
A. 5
B. 8
C. 11

15. What number comes next?
0, 7, 26, 63 ——–
A. 124
B. 122
C. 126

1. 1.2963
2. BDFG
3. 23 (Use BODMAS)
4. KN
5. 10:21
A: B = 2:3 = 2/3 = 10/15 (Convert to like fractions)
B: C = 5:7 = 5/7 = 15/21
A: C = 10/21 = 10: 21
6. 19 (Prime number)
7. 35 years
Number of students = 24
Mean = 10
Total age = 24 x10 =240
If we include teacher, then number of students= 25
Mean = 10 + 1 = 11
Total age = 25 x 11 = 275
Age of teacher = 275 – 240 = 35 years
8. 62.5
(0.5x 5 =2.5
2.5 x 5 = 12.5
12.5 x 5=62.5)
9. Manu’s age = 19
Sonu’s age = 30
(x + y = 49
x – y = 11
2x = 60
x = 30
y = 19)
10. 144 (square root, other numbers are cube roots)
11. 88
12. WD
13. 300
14. 8 cm
(Length = 3 + b and breadth = b
2(3 + b + b) = 26
3 + 2b = 13
2b = 13 – 3 = 10
b = 10/2 =5
Length = 3 + 5 = 8)
15. 124