# CBSE Class 3 Mathematics/ Model Question Paper/ Yearly Examination.

**CBSE Class 3 Mathematics / Model Question Paper is about some model questions that you can expect for yearly examination. Here you can find out practice problems for class 3 Mathematics.**

**CBSE Class 3 Mathematics/ Model Question Paper/Yearly ExaminationExpected Questions for Yearly ExaminationTime: 2 hrs Marks: 50**

**Choose the correct answer (5 x 1 = 5 marks):**

- 34 x ——- = 0

A. 1

B. 0

C. 34 - 6, 12, 18, 24, —–

A. 28

B. 30

C. 32 - 1 litre = ———— millilitre

A. 10

B. 100

C. 1000 - Last month of a year is ————

A. November

B. September

C. December - 6 x —– = 60

A. 6

B. 8

C. 10

**Fill in the blanks (5 x 1 = 5 marks)**

- The place value of 4 in 4325 is ————-
- The smallest 4 digit number is ————-
- The greatest 3 digit number that can be formed using the digits 2, 9, 1 is ———-
- The diameter passes through the ——— of a circle.
- 249 + 123 = ————-

**Answer the following (10 x 2 = 20 marks):**

- Draw or write 2 clock times where you can see an acute angle.
- Classify the following numbers as even or odd:

654, 897, 574, 324, 179, 243, 567, 124, 321, 105 - Write the number name and expanded form of 5643?
- Add 342 + 654 + 908
- Subtract 567 from 1000
- Which unit centimetre or metre is used to measure the following objects?

a) Instrument box

b) Computer screen

c) Sari

d) Eraser - Convert to millilitre:

a) 5litre = ———– millilitre

b) 7 litre = ———- millilitre - One banana costs 2 rupees. How many bananas can be purchased for 14 rupees?
- The weight of one sack of rice is 25 kg. Find the weight of 5 such sacks of rice?
- Complete the pattern:

a) ABC, BCD, CDE, ——-

b) AC, DF, GI, ——-**Answer the following (4 x 3 = 12 marks):** - Anu bought a packet of biscuit for 23 rupees and a toffee for Rs 4.50. She gave Rs 50 to the shopkeeper. How much money did she get back?
- A bucket can hold 45litre of water. How much water can hold in 5 such buckets?
- Total weight of potatoes and tomatoes is 7 kg. If the weight of potatoes is 3 kg 250 g , find the weight of tomatoes?
- Write the following numbers in ascending order:

2354, 1245, 4678, 3456

**Answer the following (2 x 4 = 8 marks):**

- Find the estimated sum and estimated difference nearest to hundreds:

a) 234 + 567

b) 567 – 234 - Compare and use appropriate symbols <, >, =

a) 3 x 4 ——– 2 x 6

b) 1 x 3 ——– 3 x 2

c) 4 x 3 ——– 4 x 2

d) 2 x 0 ——— 3 x 1