# CBSE Class 6 Mathematics Worksheets/ Part 5

**CBSE Class 6 Mathematics Worksheets is about some model questions that you can expect for annual/yearly examinations. Here you can find out practice problems for class 6 Mathematics.**

**CBSE CLASS 6 MATHEMATICS WORKSHEETS/ Part 5For Yearly/Annual Examinations.Choose the correct answer from the options given below:**

- The place value of 7 in 346.87 is ————-

A. Tenths

B. Hundredths

C. Thousandths - The product of three times a variable x added to 4 and multiplied by 7 is —–

A. 7(3x +4)

B. 7(3 + 4x)

C. 7(3+ x + 4) - The side of a square with perimeter 30 m is ———-

A. 7

B. 7.5

C. 10 - 5 m = ————- km

A. 0.5

B. 0.05

C. 0.005 - The value of the variable x in 10 = x – 10 is —–

A. 0

B. 10

C. 20**Fill in the blanks:** - The perimeter of an equilateral triangle of length 7 cm is ——
- Manu is x years old at present. His age after 7 years is ————-
- The simplest form of the ratio 3: 12 is ————
- 2: 5 = —–: 15
- 5 mm = ——— cm
**Answer the following:** - Divide 500 rupees in the ratio 2:3
- Find the ratio of 3 m to 15 cm
- Anu spent 15.50 rupees for a pen and 5.50 rupees for an eraser. How much money did he spend in all?
- Madhu bought 10 notebooks for 200 rupees and Anil bought 7 notebooks for 126 rupees. Who got the notebooks cheaper? How much?
- Find the cost of fencing a rectangular garden of length 32 m and breadth 20 m at the cost of 15 rupees per metre?

**ANSWERS:**

- Hundredths
- 7(3x + 4)
- 7.5
- 0.005 km
- 20
- 21 cm
- x + 7
- 1: 4
- 6
- 0.5
- Sum of parts = 2 + 3 = 5

So we can divide 500 rupees as follows:

500 x 2/5 = 200 rupees

500 x 3/5 = 300 rupees - 3m = 300 cm

Ratio is 300: 15 = 20: 1 - Money spent for a pen = 15.50 rupees

Money spent for an eraser = 5.50 rupees

Total money spent = 15.50 + 5. 50 = 21 rupees - Cost of 10 notebooks = 200

Cost of 1 notebook = 200/10 = 20 rupees

Cost of 7 notebooks = 126

Cost of 1 notebook = 126/7 = 18 rupees

Therefore Anil got the notebooks cheaper. - Given length = 32 m and breadth = 20 m

Perimeter = 2 (l + b) = 2 (32 + 20) = 2 x 52 = 104 cm

Cost of fencing = 104 x 15 = 1560 rupees