# Knowing Our Numbers – Chapter 1.

**MODEL QUESTIONS FOR CBSE CLASS 6 MATHSKnowing Our Numbers – Chapter 1**

**Choose the correct answer from the options given below:**

- Which is the greatest number among these numbers?

A. 383398

B. 389833

C. 388933 - The place value of 4 in 5679432 is ————-

A. 4

B. 40

C. 400 - Which of the following is correct according to International System of Numeration?

A. 32,546,798.

B. 32,54,67,98

C. 3, 25, 46,798. - Use the given digits without repetition and make the smallest 4 digit number: 7,0,3,8.

A. 7038

B. 3780

C. 3078

Fill in the blanks: - The arrangement from the smallest to the greatest is known as ———
- The new number which comes next to 99999 is ———
- The face value of 6 in 7689043 is ——————–
- One crore = ————– million.

Answer the following: - The population of Kochi is 212000 and population of Ooty is 88430. What is the total population?
- Find the estimated sum by rounding off to nearest hundreds of

578 + 346 + 768. - Sohani and Reeta work for 6 days; Sohani works 5 hours a day and Reeta 8 hours a day. How many hours do both of them work in a week?
- Write the expressions for each of the following using brackets:

a) Four multiplied by the sum of nine and two.

b) Seven multiplied by the difference of eight and three. - Add 450 and 50 and express the answer in Roman numerals.
- Round off the following numbers to the nearest ten, hundred and thousand.

a) 875

b) 4576 - Reverse the order of digits and write the number name of the new number in International System of Numeration: 6785432.

**ANSWERS:**

- 389833
- 400
- 32,546,798
- 3078
- Ascending order
- 100000
- 6
- 10 million
- Population of Kochi = 212000

Population of Ooty = 88430

Total population = 212000 + 88430 = 300430. - 578 rounds off to 600.

346 rounds off to 300.

768 rounds off to 800.

Estimated sum = 600 + 300 + 800 = 1700 - Hours that Sohani worked = 5 hours

Hours that Reeta worked = 8 hours

Number of days they worked together = 6 days

Total hours both of them worked together = 6(5 + 8) = 6 x 13 = 78 hours. - a) 4 (9 + 2)

b) 7 (8 -3) - 450 + 50 = 500

The Roman numeral representation of 500 is D. - a) 875

Nearest ten is 880.

Nearest hundred is 900

Nearest thousand is 1000.

b) 4576

Nearest ten is 4580.

Nearest hundred is 4600.

Nearest thousand is 5000. - 2, 345, 876.

Number name is Two million three hundred forty five thousand eight hundred seventy six.