# Simple Arithmetic & Mental Ability/ Expected questions for Competitive examinations.

**Simple Arithmetic & Mental Ability is about some model questions that you can expect for competitive examination. Here you can find out practice problems for Maths GK Questions.**

**SIMPLE ARITHMETIC & MENTAL ABILITYExpected Questions for Competitive Examinations/ Model QuestionsChoose the correct answer from the options given below:**

- The sum of 2 numbers is 72 and the difference is 8. Find the numbers?

A. 38, 34

B. 40, 32

C. 36, 36 - Which of the following has the largest surface area?

A. Rectangle

B. Triangle

C. Circle - A number multiplied by 6 and added to 5 gives 17, find the number?

A. 2

B. 3

C. 4 - Find the next number: 5, 13, 18, 31, 49, ——–

A. 60

B. 70

C. 80 - The present age of father and his son are 42 and 10 years. Find the ratio of their ages when father was 35 years old?

A. 3: 35

B. 35: 3

C. 35: 10 - If 12% of a number is 48, find the number?

A. 300

B. 400

C. 500 - If the angles of a triangle are in the ratio 2: 3: 4, find the measure of smallest angles?

A. 20 degree

B. 40 degree

C. 60 degree - 4 times of a number is same as twice of the same number more than 6. Find the number?

A. 3

B. 4

C. 5 - Which is greater?

A. 4.5

B. 4.05

C. 4.005 - If the price of 15 pens is 105 rupees. Find the cost of 25 pens?

A. 150 rupees

B. 175 rupees

C. 185 rupees

**ANSWERS:**

- 40, 32
- Circle
- 2
- 80
- 35: 3
- 400
- 40 degree
- 3
- 4.5
- 175 rupees

**Explanation:**

- Let the numbers be x and y

Given x + y = 72 and x – y = 8

Add these equations, 2x = 80

x = 40

Therefore, y = 72 – 40 = 32 - Circle
- Let the number be x

Given 6x + 5 = 17

6x = 17 – 5 = 12

x = 12/6 = 2 - 5

5 + 13 = 18

18 + 13 = 31

31 + 18 = 49

49 + 31 = 80 - When father was 35 years age, his son’s age will be 3 years

So the ratio is 35: 3 - 12% of x = 48

12x/100 = 48

12x = 4800

x = 4800/12 = 400 - Given ratio is 2: 3: 4

Sum of the parts = 2 + 3 + 4 = 9

Measure of each angles are (2/9) x 180 = 40 degree

(3/9) x 180 = 60 degree

(4/9) x 180 = 80 degree

So smallest measure of angle is 40 degree - Given 4x = 2x + 6

4x – 2x = 6

2x = 6

x = 6/2 = 3 - 4.5
- Cost of 15 pens = 105 rupees

Cost of 1 pen = 105/15 = 7 rupees

Cost of 25 pens = 7 x 25 = 175 rupees