# Class 5 Maths Chapter 1 | The Fish Tale | Important Questions

IMPORTANT QUESTIONS FOR CBSE EXAMINATION | CLASS 5 MATHEMATICS
THE FISH TALE – Chapter 1

Answer the following (2 marks):

1. A car travels 120 km in 3 hours. Find the speed per hour.

2. Nithya borrowed 12000 rupees from a bank. She repays 825 rupees every month for a year. How much money does she repay at the end of a year?

3. When fresh fish is dried, it becomes 1/3 of its weight. If we want 6 kg dried fish, how much kilograms of fresh fish is needed?

4. Amal took a loan of 24000 rupees for buying a laptop. He paid back a total of 30000 rupees in one year. How much did he pay back every month?

5. Speed of a motorboat is 10 km/hour. How far can a motor boat go in seven and half hours?

6. Floramma sells mackerels at 120 rupees per kg. Karuthamma sells prawns at 250 rupees per kg. Floramma sells 12 kg mackerels and Karuthamma sells 15 kg prawns. What is the difference of their earnings?

7. The cost of a fish weighs 8 kg is 1200 rupees. What is the cost per kg?

8. Gracy took a loan of 4000 rupees to buy a net. She paid back 345 rupees every month for one year. How much money did she pay back to the Bank?

9. Manu borrowed 34000 rupees from a bank to buy a refrigerator. He repaid 42000 rupees in one year. How much did he repay monthly?

10. The speed of a long tail boat is 12 km/hour. If a long tail boat has to travel 60 km how long will it take?

1. Distance travelled in 3 hours = 120 km
Distance travelled in 1 hour = 120/3 = 40 km

2. Amount repaid in every month = 825 rupees
Amount repaid at the end of a year = 825 x 12 = 9900 rupees.

3. Quantity of fresh fish needed = 6 x 3 = 18 kg

4. Amount paid back in one year = 30000 rupees
Amount paid back in every month = 30000 /12 = 2500 rupees

5. Speed of a motorboat = 10 km/hour
Distance travelled in 7 hours = 7 x 10 = 70 km
Distance travelled in half an hour = 5 km
Distance travelled in seven and half hours = 75 km

6. Cost of mackerels = 120 rupees/kg
Cost of prawns = 250 rupees/kg
Cost of 12 kg mackerels = 120 x 12 = 1440 rupees
Cost of 15 kg prawns = 15 x 250 = 3750 rupees
Difference = 3750 – 1440 = 2310 rupees

7. Cost of 8 kg fish = 1200 rupees
Cost of 1 kg fish = 1200/8 = 150 rupees

8. Amount paid back in every month = 345 rupees
Amount paid back in one year = 345 x 12 = 4140 rupees

9. Amount repaid in one year = 42000 rupees
Amount repaid in every month = 42000/12 = 3500 rupees

10. Speed of a long tail boat = 12 km/ hour
Time taken to cover 60 km = 60/12 = 5 hours.

### 3 Responses

1. A LAKSHMI says:

thank you I got full marks in my annual exam

2. varatharjan says:

super mam thank you.

3. Subham Nandi says:

Very nice Worksheet