# A trip to Bhopal – Class 4.

**MODEL QUESTIONS FOR CBSE CLASS 4 MATHEMATICSA Trip to Bhopal – Chapter 3**

- There are a total of 210 children going to trip. If one bus can take 50 children and if they get 4 buses.

a) How many children will get seats?

b) How many children left without seats? - There are a total of 210 children going to trip. Each minibus can take 35 students. How many minibuses are needed?
- The length of a bridge is 756.82 metres. Can we say that it is more than half a kilometre?
- Each bus takes about 15 minutes to refill fuel and there are 2 buses to be refilled. So they stop there for about ——– minutes, which means they are late by about ——– minutes?
- If the number of deer is 117 and number of bison are 37. How many more deer are there than bison?
- There are a total of 210 children going to a trip. Each child is to be given 1 orange, 1 banana and 5 biscuits. All the children take oranges and biscuits but 38 children do not take bananas. How many oranges, biscuits and bananas are distributed?
- I gave 4 toffees each to 4 of my friends and 3 toffees are left with me. How many toffees did I have?
- What are the numbers can you make using 3, 5 and 7?
- Think of a number which can be divided by 2, 3 and 5 and comes between 25 and 50?
- A small ant climbs 3 cm in 1 minute but slips down 2 cm. How much time will it take to climb 2 cm?
- Ticket price for Motorboat is Rs 25 per 20 minutes and boat with oars is Rs 15 per 45 minutes. Indra and Bhanu first went in the Motor boat and then took the oar boat.

a) How much did they pay for both the boats?

b) How much time did they get for both rides? - Ticket price for Double decker boat is Rs 30 per 45 minutes. One group of children went for the double decker trip. They paid Rs 450 in total. How many children went for the double decker trip?

**ANSWERS:**

- a) Total number of seats in 4 buses = Number of seats x 4 = 50 x 4 = 200

Hence 200 children will get seats.

b) Total number of students = 210

Number of students who got seats = 200

Children remaining = 210 – 200 = 10

Therefore 10 children are left without seats. - Total number of children = 210

Number of children that one minibus can take = 35

Minibus needed = 210/35 = 6.

Therefore, 6 mini buses are needed. - Yes, because we know that 1 km = 1000 m.

So half a kilometre = 500m

Since 756.82 are greater than 500, 756.82 is more than half a kilometre. - Time taken to refill one bus = 15 minutes.

Time taken to refill two buses = 15 x 2 = 30 minutes

So they are late by about 30 minutes. - Number of deer = 117

Number of bison = 37

Number of deer more than bison = 117 – 37 = 80. - Number of oranges distributed to 210 children = 210 x 1 = 210

Number of children who took bananas = 210 – 38 = 172

Number of bananas distributed to 210 children = 210 x 5 = 1050

Thus 210 oranges, 172 bananas and 1050 biscuits are distributed. - Number of toffees given to 4 friends = 4 x 4 = 16

Number of toffees left = 3

Total number of toffees = 16 + 3 = 19 - 357, 537, 375, 573, 735, 753
- The numbers that are divisible by 2 are 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48.

The numbers that are divisible by 3 are 27, 30, 33, 36, 39, 42, 45, 48.

The numbers that are divisible by 5 are 30, 35, 40, 45.

Common number is 30.

So the smallest number that can be divided by 2, 3 and 5 is 30. - Ant climbs = 3 cm in 1 minute

Ant slips down = 2 cm in minute

Distance covered by ant in 1 minute = 3 – 2 = 1 cm

So ant will take 2 minutes to climb 2cm. - a) Money paid by Indra = 25

Money paid by Bhanu = 25

Total = 25 + 25 = 50 rupees for Moto boat.

Money paid for oar boat = 15 + 15 = 30 rupees

Total money paid = 50 + 30 = 80 rupees.

b) Total time for both the rides = 20 + 45 = 65 minutes. - Money spent = Rs 450

Price paid for the double decker boat = Rs 30

Number of children went for the double decker trip = 450/30 = 15 children.