# Halves and Quarters – Class 4

**CBSE CLASS 4 MATHEMATICSHalves and Quarters – Chapter 9/ Model Questions.Answer the following:**

I. Price per kg of each item is given below:

Tomato: 8 rupees

Potato: 12 rupees

Onion: 10 rupees

Carrot: 16 rupees

Pumpkin: 4 rupees.

- a) How much does ½ kg of tomatoes cost?

b) Which costs more – ½ kg of onions or ¼ kg of carrots?

c) What is the price of ¾ kg of potatoes? - Keerthi is going for shopping. She has only Rs 20 with her. Can she buy all the things in her shopping list? Her shopping list includes:

Potato: ½ kg

Pumpkin: 2 kg

Carrot: ¼ kg - From the price list given above, find the cost of 2 kg tomatoes and 1 ½ kg potatoes?
- Manu travels 3 km and Nandu travels 1 ½ km. Who travels more and by how much?
- If the cost of 10 kg rice is 330 rupees. Find the cost of 5 kg rice?
- Ramesh bought a piece of halwa for his children Ammu and Anu. He divided it equally for them. How many parts they will get?
- There are 38 children in a class. ½ of them are boys. Find the number of girls?
- There are 20 balls in a basket. ½ of them are red, ¼ of them are blue and ¼ of them are green. Find the number of red balls, blue balls and green balls?
- Price of ½ kg sugar is 15 rupees. Find the cost of 2 kg sugar?
- Kiran had 60 chocolates in his hand. ¼ of them he had given to his friends and ¾ of them he gave to his family members. How many chocolates each got?

**ANSWERS:**

- a) Price of 1 kg tomatoes = 8 rupees

Price of ½ kg tomatoes = 4 rupees.

b) Price of 1 kg onions = 10 rupees

Price of ½ kg onions = 5 rupees

Price of 1kg carrot = 16 rupees

Price of ¼ kg carrot = 4 rupees.

So ½ kg of onion is more than ¼ kg of carrot.

c) Price of 1 kg potatoes = 12 rupees

Price of ¾ kg of potatoes = 9 rupees. - Price of 1 kg potatoes = 12rupees

Price of ½ kg potatoes = 6 rupees

Price of 1 kg pumpkin = 4 rupees

Price of 2kg pumpkin = 2 x 4 = 8 rupees

Price of 1kg carrot = 16 rupees

Price of ¼ kg carrot = 4 rupees

Total = 6 + 8 + 4 = 18 rupees.

So Keerthi can buy all the things in her shopping list. - Price of 1 kg tomatoes = 8 rupees

Price of 2 kg tomatoes = 2 x 8 = 16 rupees

Price of 1 kg potatoes = 12 rupees

Price of ½ kg potatoes = 6 rupees

Price of 1 ½ kg potatoes = 12 + 6 = 18 rupees

Total = 16 + 18 =34 rupees. - Manu travels more by 1 ½ km.
- Cost of 10 kg rice = 330 rupees

Cost of 5 kg rice = Half of 330 = 165 rupees. - Each one will get ½ parts of Halwa.
- Total number of children = 38

Number of boys = ½ of 38 = 19

Number of girls = 38 – 19 = 19. - Total number of balls = 20

Number of red balls = ½ of 20 = 10

Number of blue balls = ¼ of 20 = 5

Number of green balls = ¼ of 20 = 5 - Price of ½ kg sugar = 15 rupees

Price of 1 kg sugar = 30 rupees

Price of 2 kg sugar = 2 x 30 = 60 rupees - Total number of chocolates = 60

Chocolates given to his friends = ¼ of 60 = 15

Chocolates given to family members = ¾ of 60 = 45.