# CBSE Class 5 Mathematics Worksheets/ Part 5

**CBSE Class 5 Mathematics Worksheets is about some model questions that you can expect for yearly exams. Here you can find out practice problems for Class 5 Mathematics.**

**CBSE CLASS 5 MATHEMATICS WORKSHEETS / Part 5.Choose the correct answer from the options given below:**

- LCM of 2 and 5 is ———–

A. 2

B. 5

C. 10 - HCF of 3 and 9 is ———-

A. 1

B. 3

C. 9 - Half of half of 24 is ————-

A. 24

B. 12

C. 6 - The angle measurement of the hands of a clock at 3 ‘O clock is ———- degree.

A. 30

B. 60

C. 90 - The place value of 4 in 24635 is ————-

A. 40000

B. 4000

C. 400**Fill in the blanks:** - The name of an angle with measure 180 degree is called ———-
- 75 paise is ——— part of 1 rupee.
- A number divided by zero is equal to ———–
- The perimeter of a square of side 25 cm is —————–
- 1 kg = ————– g
**Answer the following:** - A rectangular field is 24 m long and 20 m wide. Find the cost of fencing the field at the rate of Rs 25 per metre.
- One kg of fresh fish costs 320 rupees. How much does a quarter kg of fresh fish cost?
- The cost of 1 kg apple is 180 rupees and 1 kg mango is 160 rupees. Find the cost of 1 ½ kg apples and 2 ¼ kg mangoes?
- Write all 3 digit numbers which look the same on half turn.
- A water tank is 10m long, 5m wide and 6 m deep. How many cubic metre of water can it hold?

**ANSWERS:**

- 10
- 3
- 6
- 90
- 4000
- Straight angle
- ¾
- Zero
- 100 cm or 1 m
- 1000 g
- Given length = 24 m and breadth = 20m

Perimeter = 2 (l + b) = 2 (24 +20) = 2 x 44 = 88m

Cost of fencing = 88 x 25 = 2200 rupees - Cost of 1 kg fresh fish = 320 rupees

Cost of quarter kg fresh fish = ¼ of 320 = 80 rupees - Cost of 1 kg apple = 180 rupees

Cost of 1 kg mango = 160 rupees

Cost of ½ kg apple = ½ of 180 = 90 rupees

Cost of ¼ kg mango = ¼ of mango = ¼ of 160 = 40 rupees

Therefore, cost of 1 ½ kg apples and 2 ¼ kg mangoes = 180 + 90 + 2 x 160 + 40

= 630 rupees - 101, 808, 111, 888, 818, 181
- Volume = length x breadth x height = 10 x 5 x 6 = 300 cubic metre