# NCERT Class 5 Maths | The Fish Tale Practice Problems

**CLASS 5 Mathematics | The Fish Tale – Practice problems**

The textbook solutions of this chapter can be found here.

1. Fill in the blanks:

a) One crore = ——— lakhs

b) One million = ——— lakhs

c) The smallest 5 digit number is —————-

d) 1 less than 10000 is ——————

e) The numeral for fifty seven lakh eighteen is ————

2. Write the number name of 6500021.

3. Write the expanded form of 356428.

4. Make the smallest and the greatest 4 digit number using the digits 9,2,1,0.

5. The cost of 1 kg prawns is Rs 240. Find the cost of 12 kg of prawns.

6. Kamala borrowed Rs 8000 from a bank to buy a net. She paid back Rs 750 every month. How much amount she will pay back after one year.

7. A car travels 150 km in 2 hours. Find the speed per hour.

8. Leela went for a shopping. She bought two packets of biscuits at the rate of Rs 20 per packet and 10 kg rice at the rate of Rs 33 per kg. What was the total amount she spent?

9. A bus travels at a speed of 32 km per hour. How long will it take to cover a distance of 192 km?

10. 12 kg of apples cost is Rs 792. What is the cost of 6 kg of apples?

**Answers:**

1. a) 100

b) 10

c) 10000

d) 9999

e) 57, 00,018

2. Sixty five lakh twenty one.

3. 356428 = 300000 + 50000 +6000 + 400 + 20 + 8

4. Smallest number: 1029

Greatest number: 9210

5. Cost of 1 kg prawns = Rs 240

Cost of 12 kg prawns = 240 x 12 = Rs 2880

6. Amount paid back in every month = Rs 750

One year = 12 months

Amount paid back after one year = 750 x 12 = Rs 9000

7. Distance travelled in 2 hours = 150 km

Speed per hour = 150 / 2 = 75 km

8. Cost of 1 packet of biscuits = Rs 20

Cost of 2 packets of biscuits = 20 x 2 = Rs 40

Cost of 1 kg rice = Rs 33

Cost of 10 kg rice = 33 x 10 =Rs 330

Total amount he spent = 40 + 330 = Rs 370.

9. Speed of the bus = 32 km/ hour

Time taken to travel 192 km = 192/32 = 6 hours

10. Cost of 12 kg apples = Rs 792

Cost of 1 kg apples = 792 / 12 = Rs 66

Cost of 6 kg apples = 66 x 6 = Rs 396