# CBSE Class 5 Mathematics Sample Paper/Term 1

**CBSE Class 5 Mathematics Sample Paper is about the Model questions that you can expect for Half Yearly Examination. Here you can find out the practice problems for Class 5 Mathematics.**

**CBSE Class 5 Mathematics Sample Paper/Term 1Extra Questions for Practice/Worksheet/Model QuestionsAnswer the following:**

**Write the numeral of: Thirty lakh nine thousand fifty three.****A log boat travels 6 km in one hour. How long will it take to travel 42km?****A table fan costs 1025 rupees. Niya has 3000 rupees. Will she able to buy 3 table fans?****The cost of 1 kg sardines is 70 rupees. How many kg sardines can you buy if you have 300 rupees? How much money will remain with her?****If the cost of 1 kg of onion is 75 rupees. Find the cost of 3 kg 500g onion?****The cost of 1kg fresh fish is 100 rupees and 1kg dry fish is 150 rupees. Manu buys 500g fresh fish and 2 kg dry fish. How much amount he has to pay?****Find the perimeter of a square whose one side is 6 cm long.****Find the perimeter of a rectangle whose sides are 10cm and 7cm.****Find the perimeter of an equilateral triangle of side 3.5cm long.****A room is of length 9m and breadth 4m.Find the cost of cementing the room at the rate of 50 rupees per square metre?****Complete the series:**

a) 225, 220, 215, —-, —–, —–, ——

b) 3, 13, 23, —–, —–, —–, ———

c) 0.25, 0.5, 0.75, ——, —–, —–,—–**Arjun ate 2/8 of a cake in the morning and 3/8 in the evening. How much cake did he eat altogether?****Round off to nearest 10, 100 and 1000**

a) 7357

b) 3892**How much is 1000 more than 7800?****Find the LCM of 6 and 9****Find the HCF of 24 and 36?****Fill in the blanks:**

a) 382 + —– = 650

b) —– + 75 = 200

c) 1, 6, 11, 16, —, —**Find the missing number?**

2535 + —– = 4326 + 1254**A boat travel 105 km in 3 hours. How much distance will it travel in 1 hour?****A fish tank costs 2825 rupees. Anu has 6000 rupees. Will she able to buy 2 fish tanks?**

**ANSWERS:**

**30, 09,053****Time taken to travel 6 km = 1 hour**

Time taken to travel 42km = 42/6 = 7 hours**Cost of 1 table fan = 1025 rupees**

Cost of 3 table fan = 1025 x 3 = 3075 rupees

Amount Niya had = 3000 rupees

She can’t buy 3 table fans for Rs 3000.**The cost of 1 kg sardines = 70 rupees**

Cost of 4 kg sardines = 70 x 4 = 280 rupees

She can buy 4 kg sardines with 300 rupees.

Money remain with her = 300 – 280 = 20 rupees**Cost of 1kg onion = 75 rupees**

Cost of 3 kg onion = 75 x 3 = 225 rupees

Cost of 500g onion = 75/2 = 37.5 rupees

Total cost = 225 + 37.5 = 262.5 rupees**Cost of 1 kg fresh fish = 100 rupees**

Cost of 1 kg dry fish = 150 rupees

Cost of 500g fresh fish = 50 rupees

Cost of 2 kg dry fish = 150 x 2 = 300 rupees

Total amount = 50 + 300 = 350 rupees**Perimeter of a square = 4 x side = 4 x 6 = 24 rupees****Given l = 10cm and b= 7cm**

Perimeter = 2 x (l +b) = 2 x (10 + 7) = 2 x 17 = 34 cm**Perimeter = 3 x side = 3 x 3.5 = 10.5 cm****Given l = 9m and b = 4m**

Area = l x b = 9 x 4 = 36 sq.metre

Cost of cementing = 36 x 50 = 1800 rupees**a) 210, 205, 200, 195**

b) 33, 43, 53, 63

c) 1, 1.25, 1.5, 1.75**Part of cake ate in the morning = 2/8**

Part of cake ate in the evening = 3/8

Total = 2/8 + 3/8 = 5/8**a) Nearest tens = 7360**

Nearest hundreds = 7400

Nearest thousands = 7000

b) Nearest tens = 3890

Nearest hundreds = 3900

Nearest thousands = 4000**1000 + 7800 = 8800****Multiples of 6 are 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72…..**

Multiples of 9 are 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90…………….

Common Multiples are 18, 36, 54, 72……….

LCM = 18**Factors of 24 are 1, 24, 2, 12, 3, 8, 4, 6**

Factors of 36 are 1, 36, 2, 18, 3, 12, 4, 9, 6

Common factors are 1, 2, 3, 4, 6, 12

HCF = 12**a) 650 – 382 = 268**

b) 200 – 75 = 125

c) 21, 26**4326 + 1254 = 5580**

5580 – 2535 = 3045**Distance travelled in 3 hours = 105 km**

Distance travelled in 1 hour = 105/3 = 35 km**Cost of one fish tank = 2825 rupees**

Cost of 2 fish tanks = 2825 x 2 = 5650 rupees

So Anu can buy 2 fish tanks.

Money remaining with her = 6000 – 5650 = 350 rupees