# Class 6 Maths Decimals Important Questions For Exam

**IMPORTANT QUESTIONS FOR CBSE EXAMINATION | CLASS 6 MATHEMATICS | DECIMALS –Chapter 8**

Answer the following (2marks):

1. Find a) 0.06 + 6.5

b) 9.61 +0.32

c) 32.076 + 0.064

2. Manu bought vegetables weighing 10 kg. Out of this 3kg 250g is onion,

1kg 750 g is carrot and the rest is cabbages. What is the weight of cabbages?

3. Write in ascending order:

a) 5.071, 5.107, 5.760, 5.710

b) 45.32, 4.532, 5.324, 54.32

4. Covert to fraction:

a) 5.2

b) 0.64

5. Simplify:

a) 10.43 + 4.6 – 4.254

b) 8.45 + 3.2 – 4.324

6. Express as km using decimals:

a) 5 m

b) 60 km 5m

7. Sanu bought 3 kg 90 g of apples, 3kg 60 g of grapes and 2 kg 250g oranges. Find the total weight of the fruits he bought?

8. Deepak walked 8.65 km in the morning and 7.08 km in the evening. How much distance did he walk in one day?

9. Write each of the following as decimals:

a) 40 + 5 + 4/1000

b) 700 + 5+ 2/100

10. Write each of the following as a decimal:

a) Four hundred six and five-hundredths

b) Two hundred seven and four – hundredths

c) Eleven point six five two.

**ANSWERS:**

1. a) 0.06 + 6.5 = 6.56

b) 9.61 + 0.32 = 9.93

c) 32.076 + 0. 064 = 32.140

2. Total weight of vegetables = 10 kg

Weight of onions = 3 kg 250g = 3.250 kg

Weight of carrots = 1 kg 750 g = 1.750 kg

Total weight of onion and carrot = 3.250 + 1.750 = 5 kg

Weight of cabbages = 10 -5 = 5kg

3. a) 5.071, 5.107, 5.710, 5.760

b) 4.532, 5.324, 45.32, 54.32

4. a) 5.2 = 52/10

b) 0.64 = 64/100

5. a) 10.43 + 4.6 = 15.03

15.030 – 4.254 = 10.776

b) 8.45 + 3.20 = 11.65

11.650 – 4.324 = 7.326

6. a) 5m = 0.005 km

b) 60 km 5m = 60.005km

7. Weight of apples = 3 kg 90g =3.090 kg

Weight of grapes = 3 kg 60g = 3.060 kg

Weight of oranges = 2 kg 250 g = 2.250 kg

Total weight of fruits = 3.090 + 3.060 + 2.250 = 8.400 kg

8. Distance travelled in the morning = 8.65 km

Distance travelled in the evening = 7.08 km

Total distance travelled = 8.65 + 7.08 = 15.73 km

9. a) 45.004

b) 705.02

10. a) 406.05

b) 207.04

c) 11.652

Like!! Great article post.Really thank you! Really Cool.

It was helpfull

AMAZING LOVED IT EASY HELPED IN LEARNING KEEP IT UP ! AMAZING ===== THANKS

TRUE

Thanks it help me a lot