# CBSE Class 6 Mathematics/Ratio and Proportion/Model Questions

Extra Questions for Practice/Worksheet

**Answer the following:**

- In a class there are 15 boys and 15 girls. Find the ratio of boys to total number of students?
- Find the ratio of 50 paise to 2 rupees
- Find the ratio of 250g to 1 kg
- Find the ratio of 40 minutes to 2 hours
- Find the ratio of 2 weeks to 4 days
- Out of 48 persons working in an office, 36 are men and the remaining are women. Find the ratio of the number of men to that of women?
- Give two equivalent ratios of 4:6
- Whether the given ratio is in proportion or not: 16:24 = 10:15
- The price of 5 meters of cloth is 495 rupees. Find the price of 12 meters of cloth?
- If 8kg of wheat costs 320 rupees, what will be the cost of 20kg of wheat?

**ANSWERS:**

- Number of boys = 15

Total number of students = 30

Required ratio = 15: 30 = 1:2 (Divide by the common factor 15) - 1 rupee = 100 paise

2 rupees = 200 paise

Required ratio = 50: 200 = 1:4 (Divide by the common factor 50) - 1kg = 1000 g

Required ratio = 250: 1000 = 1:4 (Divide by the common factor 250) - 1 hour = 60 minutes

2 hours = 120 minutes

Required ratio = 40:120 = 1:3 (Divide by the common factor 40) - 2 weeks = 14 days

Required ratio = 14:4 = 7:2 (Divide by the common factor 2) - Total number of persons = 48

Number of men = 36

Number of women = 12

Required ratio = 36:12 = 3:1 (Divide by the common factor 12) - The given ratio = 4:6 = 2:3 (Divide by the common factor 2)

4:6 = 8:12 (Multiply both numerator and denominator by 2) - 16:24 = 2:3 (Divide by the common factor 8)

10:15 = 2:3 (Divide by the common factor 5) - Price of 5m of cloth = 495 rupees

Price of 1m of cloth = 99 rupees

Price of 12m of cloth = 99 x 12 = 1188 rupees - Cost of 8kg wheat = 320 rupees

Cost of 1 kg wheat = 320/8 = 40 rupees

Cost of 20kg of wheat = 20 x 40 = 800 rupees

Your conclusion really made me think. Thanks for a great read!