# Decimals/CBSE Class 6 Mathematics/Extra Questions for Practice

Model Questions/Sample Papers

**Answer the following:**

**Write the expanded form and number name of the decimal 265.98**

Answer:

Expanded form: 200 + 60 + 5 + 9/10 + 8/100

Number name: Two hundred sixty five point nine eight.**0.7 + 0.5 = ————-**

Answer: 1.2**The place value of 8 in 475.386 is ————-**

Answer: Hundredths**Subtract 8.9 from 20**

Answer: 20 – 8.9 = 11.1**Convert 725 paise into Rupees**

Answer: 725/100 = 7.25 rupees**½ is ——— as decimal**

Answer: ½ x 5/5 = 5/10 = 0.5**Write in ascending order: 0.65, 0.065, 0.5, 0.45 and 0.056**

Answer: 0.056, 0.065, 0.45, 0.5, 0.65**Manu spent 8.75 rupees for a pen and 62.25 rupees for a notebook. How much money did he spend in all?**

Answer:

Amount spent for a pen = 8.75 rupees

Amount spent for a notebook = 62.25 rupees

Total amount spent = 62.25 + 8.75 = 71 rupees**Write the following as a fraction:**

a) 3.76

b) 76.5

Answer:

a) 3.76 = 376/100

b) 76.5 = 765/10**Convert to rupees:**

a) 525 paise

b) 65 rupees 50 paise

Answer:

a) 525 paise = 525/100 = 5.25 rupees

b) 65 + 50/100 = 65.50 rupees**Convert to cm**

a) 324 mm

b) 9mm

Answer:

a) 324/10 = 32.4 cm

b) 9/10 = 0.9 cm**Convert to kg**

a) 7g

b) 7777 g

Answer:

a) 7/1000 = 0.007 kg

b) 7777/1000 = 7.777 kg**Convert to litre**

a) 3000 ml

b) 5litre 25 ml

Answer:

a) 3000 ml = 3 litre

b) 5litre 25ml = 5 + 25/1000 = 5.025 litre**Compare using <,>,=**

a) 3.876 —- 3.678

b) 2.9 — 2.98

c) 0.50 — 0.500

Answer:

a) 3.876 > 3.678

b) 2.9 < 2.98

c) 0.50 = 0.500**Subtract 34.9 from 50.8**

Answer:

50.8 – 34.9 = 15.9