# CBSE Class 6 Mathematics/Decimals – Chapter 8

## Extra Questions for Practice/Model Questions

CBSE Class 6 Mathematics/Decimals is about the practice problems that you can expect for Yearly Examination. Here you can find out Model Questions for Class 6 Mathematics.

Answer the following:

- Write the expanded form and number name of:

a) 103.02

b) 3.756 - Write the decimal form of:

a) 20 + 4 + 5/10 + 6/100

b) 3/10 + 4/100 + 7/1000

c) 5/100

d) 4/1000 - Convert to fraction:

a) 35.75

b) 0.254

c) 25.7 - Convert to decimals

a) 725/10

b) 325/100

c) 35/1000

d) 5675/1000 - Convert rupees to paise

a) 7.25 rupees

b) 25.05 rupees

c) 525 rupees

d) 720.05 rupees - Convert paise to rupees

a) 325 paise

b) 9285 paise

c) 7200 paise - Add 0.25 + 2.75 + 32.05
- Subtract 1.78 from 2.5
- Raju had 500 rupees. He bought a book for 375.55 rupees. How much money was left with him?
- What should be added to 3.8 to get 15?
- What should be taken away from 25 to get 5.75?
- Write in ascending order:

a) 1.07, 1.70, 1.77, 1.707, 1.007

b) 3.258, 3.528, 3.825, 8.325

ANSWERS:

- a) Expanded form: 1 x 100 + 0 x 10 + 3 x 1 + 0 x 1/10 + 2 x 1/100

Number name: One hundred three point zero two

b) Expanded form: 3 x 1 + 7 x 1/10 + 5 x 1/100 + 6 x 1/1000

Number name: Three point Seven Five Six - a) 24.56

b) 0.347

c) 0.05

d) 0.004 - a) 3575/100

b) 254/1000

c) 257/10 - a) 72.5

b) 3.25

c) 0.035

d) 5.675 - a) 725 paise

b) 2505 paise

c) 52500 paise

d) 72005 paise - a) 3.25 rupees

b) 92.85 rupees

c) 72.00 rupees - 0.25 + 2.75 + 32.05 = 35.05
- 2.5 – 1.78 = 0.72
- Money Raju had = 500 rupees

Cost of a book = 375.55 rupees

Money left with him = 500 – 375.55 = 124.45 - 15 – 3.8 = 11.2
- 25 – 5.75 = 19.25
- a) 1.007, 1.07, 1.70, 1.707, 1.77

b) 3.258, 3.528, 3.825, 8.325