# Decimals – CBSE Class 6 Mathematics

## Extra Questions for Practice/Worksheet/Model Questions

Answer the following:

- Convert to cm

a. 8mm = ——cm

b. 88mm = —— cm

c. 785 mm = —— cm

d. 2 cm 3 mm = —– cm - Convert to metre

a) 225 cm

b) 25 cm

c) 725 cm

d) 20m 2 cm - Convert to km

a) 3200 m = ——- km

b) 225 m = ——– km

c) 2075 m = ——- km

d) 25km 35m = —— km - Convert to kg

a) 2088g = ——- kg

b) 375 g = —— kg

c) 25 g = ——– kg

d) 5 g = ——- kg - a) How many 100 ml makes 1 litre?

b) How many 250 ml makes 1 litre?

c) How many 500 ml makes 1 litre? - Add 12l 250ml and 13l 750ml
- Subtract 32kg 800g from 50kg 350g
- Look at the price list given below:

Rice: Rs 40/kg

Wheat: Rs 24/kg

Sugar: Rs 35/kg

Dal: Rs 95/kg

a) Nandu bought 1 ½ kg rice and 2kg wheat. How much money did she pay?

b) Find the total cost of 2 kg sugar and 2 ½ kg of rice?

c) Find the cost of 2 kg Dal and 1 ½ kg wheat? - Manu walks 2km 50m in the morning and 1 km 250m in the evening. How much distance did he walk in one day?
- Fill in the blanks using >, <, =

a) 3.3 — 3.30

b) 1.986 —- 1.896

c) 0.05 — 0.5

ANSWERS:

- a) 0.8 cm

b) 8.8 cm

c) 78.5 cm

d) 2.3 cm - a) 2.25 m

b) 0.25 m

c) 7.25 m

d) 20.02 m - a) 3.2 km

b) 0.225 km

c) 2.075 km

d) 25.035 km - a) 2.088 kg

b) 0.375 kg

c) 0.025 kg

d) 0.005 kg - a) 10

b) 4

c) 2 - 12litre 250 ml + 13 litre 750 ml = 25 litre 1000 ml = 26 litre
- 50kg 350g – 32kg 800g = 17kg 550g
- a) Cost of 1 kg rice = 40

Cost of 1 ½ kg rice = 40 + 20 = 60

Cost of 1 kg wheat = 24

Cost of 2 kg wheat = 24 x 2 = 48

Total money she has to pay = 60 + 48 = 108 rupees

b) Cost of 1 kg sugar = 35 rupees

Cost of 2 kg sugar = 70 rupees

Cost of 1 kg rice = 40 rupees

Cost of 2 kg rice = 80 rupees

Cost of 2 ½ kg rice = 80 + 20 = 100 rupees

Total cost = 70 + 100 = 170 rupees

c) Cost of 1 kg dal = 95 rupees

Cost of 2kg dal = 2 x 95 = 190 rupees

Cost of 1 kg wheat = 24 rupees

Cost of 1 ½ kg wheat = 24 + 12 = 36 rupees

Total cost = 190 + 36 = 226 rupee - Total distance covered = 2km 50m + 1km 250m = 3km 300m
- a) =

b) >

c) <