# CBSE Class 4 Mathematics/How Heavy? How Light?/Worksheet

**CBSE Class 4 Mathematics/How Heavy? How Light?/Worksheet is about the Model Questions that you can expect for Yearly Examination. Here you can find out practice problems for Class 4 Mathematics. This worksheet is designed for CBSE Class 4 students.**

**CBSE Class 4 Mathematics/ How Heavy? How Light? /WorksheetExtra Questions for Practice/Model QuestionsChoose the correct answer from the options given below:**

**Which pan of the balance will go down?**

A. 35g, 40g

B. 25g, 40g

C. 15g, 40g**1 kg = ——— g**

A. 10

B. 100

C. 1000**Which of the following is equal to 1 kg?**

A. 700g + 245g + 55g

B. 560g + 125g + 150g

C. 650g + 150g + 150g**Your weight is 650g and I am only 145g. How much do we weigh together?**

A. 785g

B. 795g

C. 805g**Which has more height?**

A. Elephant

B. Table

C. Book

Fill in the blanks:**½ kg = ———g****3 kg = ——— g****¼ kg = ——— g****5.5 kg =———-g****1 ½ kg = ————g**

Answer the following:**Add 9 kg 750g and 1 kg 250 g****A shopkeeper has 150 kg of rice. He sold 123 kg 750g. How much rice is left with him?****What should be added to 250g to make it 2 kg?****One kilogram oranges cost 85 rupees. How many kilograms can we buy for 200 rupees? How much rupees he will get back?****If 1 kg apples cost is 120 rupees, find the cost of2 ½ kg apples?**

**ANSWERS:**

**35g, 40g****1000g****700g + 245g + 55g****795g****Elephant****500g****3000g****250g****5500g****1500g****9 kg 750g + 1 kg 250g = (9 + 1) kg + (750 + 250)g = 10kg 1000g = 11kg****Quantity of rice a shopkeeper had = 150g****Quantity of rice which he sold = 123kg 750g**

Quantity of rice left with him = 150kg – 123kg 750g = 26 kg 250g**We know that 2kg = 2000g**

We need to add 1750g to 250g to make it 2 kg.**Cost of 1 kg oranges = 85 rupees**

Cost of 2 kg oranges = 85 x 2 = 170 rupees

So 2 kg oranges can purchase for 170 rupees and 30 rupees he will get back.**Cost of 1 kg apples = 120 rupees**

Cost of 2 kg apples = 120 x 2 = 240 rupees

Cost of ½ kg apples = 60 rupees

Total cost of 2 ½ kg apples = 240 + 60 = 300 rupees.